Správné čištění uší je důležité pro udržení zdravých ušních kanálů. Když dodržíte pár našich rad, můžete se rozloučit s infekcemi a záněty. Je důležité znát správné postupy a vyhnout se metodám, které vašim uším spíš uškodí.

Vatové tyčinky, příliš horká voda, alkohol a jiné chemikálie

To vše při čištění uší vynechte. Většina lidí používá vatové tyčinky, není to ale úplně dobře. Mohou totiž ucpávat ušní kanály, vysušovat ušní maz, poškozovat sluchové bubínky a způsobovat infekce. Typickým problémem je zatlačení ušního mazu hlouběji k bubínku a vytvoření sluchové zátky. Pokud nebudete sluchovou zátku léčit, máte zánět středního ucha v podstatě jistý.

Mnohem lépe uděláte, když se naučíte používat měkký kosmetický tampón. Čistěte ucho jen při povrchu, ne hlouběji než se dostane váš malíček. Výroba ušního mazu je přirozený proces, který zajišťuje ochranu sluchové trubice. Je zbytečné ho násilně čistit spreji nebo tyčinkami. Ucho se čistí samo díky pohybu malých vlásků v ušním kanálu. Ty posouvají maz směrem k vnějšímu otvoru. V případě pocitu zalehnutí ucha můžete zkusit třeba ušní svíce nebo rovnou navštívit lékaře.

Zdroj: Youtube

Voda do ucha nepatři. Pokud se jí ale nechcete vzdát, používejte vodu pokojové teploty. Ani horkou a ani studenou nemůžeme doporučit.

Pokud máte bolest nebo z ucha něco vytéká

Nečekejte a navštivte lékaře. Je velmi pravděpodobné, že se vám v uchu rozvinula nějaká infekce. Lékař ucho vyčistí a případně vám předepíše speciální kapky.

Zdroj: lekarna.cz