Co musíte udělat pro to, abyste využili smrkové výhonky do poslední jehličky? Hlídejte si dobu sběru. Trhejte pouze mladé jarní výhonky, o délce maximálně 5 centimetrů, které s vaším tělem a zdravím dokážou divy.

Navíc příjemně překvapí chuťové pohárky. Zakousněte se do nich jen tak, přidejte je k chřestu, masu, grilované rybě, do salátů (zeleninových i z těstovin), udělejte z nich pesto...

Zdravotní výhody smrkových výhonků

Čerstvé, ale i zmrazené nebo sušené smrkové výhonky obsahují extrémně mnoho vitaminu C (asi 100 g čerstvých smrkových výhonků nabízí přibližně 60 mg céčka). Ale také vitamin A a E a rovněž minerály (například mangan, železo, vápník, hořčík). Dále obsahují chlorofyl, což je antioxidant zpomalující stárnutí (antioxidanty redukují nadbytek volných radikálů).

Přírodní medicína prověřená staletími

Vzpomeňte si na kurděje, i ty se léčily pomocí smrkových výhonků, na které přísahal také mořeplavec James Cook - ten z nich vařil speciální pivo, jež mělo nahradit chybějící živiny námořníkům.

Smrkové výhonky působí antisepticky i antimikrobiálně, podporují imunitu. Ulevují při běžném nachlazení, plicních potížích, kašli, osvěžují dýchací cesty. Ale i trávicí systém. Dříve je lidé využívali i jako zbraň proti revmatismu, na prokrvení pokožky a vůbec na čištění krve. Pomáhají hojit odřeniny, ekzémy i řezné ranky (v masti).

Pravidla sběru smrkových výhonků

Zásadně se trhají mladé zelené "špičky" na koncích větví, což ničemu nevadí. Ale rozhodně neoškubejte jeden strom. A netrhejte je z vrcholových růžic, to už byste bránili stromu v růstu.

S pravítkem do lesa asi nechodíte, přesto si hlídejte, abyste trhali zelené špičky o délce do 5 centimetrů. Doma je opláchněte, nechte okapat a zpracujte. Využijte je čerstvé, sušené, mražené nebo naložené v soli, cukru, oleji, láku s jablečným octem, medu...

Jak vyrobit léčivý sirup

Tento sirup dělaly už naše prababičky, zkuste osvědčený recept. Potřebujete čistou sklenici, mladé omyté smrkové výhonky a cukr. Doporučuje se tento poměr: 1 díl smrkových výhonků a 1 díl cukru. Do sklenice střídavě vrstvěte smrkové výhonky a cukr, poslední vrstvu má tvořit právě cukr.

Důležité: vrstvy dobře utlačujte. Sklenici dobře uzavřete a postavte na světlé, teplé místo. Optimálně by zde měla být teplota 15 až 25 °C, právě toto teplotní rozmezí je ideální pro přerod v sirup, což trvá i dva měsíce. Výhonky vyjměte, sirup uchovávejte v uzavřené sklenici v chladu. Užívejte při nachlazení a podobných potížích nebo i preventivně.

Nálevy a koupele se smrkovými výhonky

Připravte si klasicky čaj (nálev): 2 lžíce smrkových výhonků zalijte vroucí vodou, po asi 10 minutách louhování sceďte a pijte. Nebo si nachystejte odvar (smrkové výhonky několik minut povařte ve vodě, pak asi 10 minut ještě louhujte, následně sceďte) a přidejte ho do relaxační koupele, funguje na namožené svaly i bolavé klouby nebo záda.

Jak vyrobit smrkový cukr nebo smrkovou sůl

Smrkové výhonky nejprve nadrťte. Smíchejte 1 díl smrkových výhonků a 1 díl cukru (nebo soli). Přesypte do sklenice, uzavřete ji a používejte podle potřeby.

Co s výhonky v kuchyni

  • Mladé smrkové výhonky můžete konzumovat jen tak, jsou jemné a příjemně křupavé.
  • Osvěží zeleninové, ale i těstovinové saláty (zasyrova jsou nejlepší malé špičky).
  • Teď je sezona chřestu, k nim se orestované smrkové výhonky báječně hodí.
  • Naložte je jako kapary, do směsi vody, soli a jablečného octa.
  • Jako "koření" fungují i ve vývarech, přidávají se do různých pokrmů, perfektní jsou s pečeným masem, grilovanými rybami a mořskými plody.
  • Uvařte z nich čaj, přidejte je do koktejlů typu Bloody Mary.

Zdroj: kiwinurseries.com, ekokoza.cz, salvea.cz, časopis Květy

Související články