Problémové chování u kočky je často spojené se změnou v jejím prostředí, která ji stresuje. Mohou to být i naprosté maličkosti, jako je přemístění nebo výměna nábytku či nový člen v domácnosti. Na tuto změnu může kočka reagovat například močením mimo toaletu. K řešení tohoto problému je tedy důležité nejprve zjistit, v čem je zakopaný pes. Zapomeňte ale na fyzické trestání, kterým můžete celou situaci ještě zhoršit. Kočka ztratí vaši důvěru a začne ze msty vykonávat potřebu s ještě větší intenzitou.

Když se kočka mstí

Pokud kočka vykonává potřebu například v posteli, vypadá to, že jste udělali z jejího pohledu něco nepříjemného. Zamyslete se, jestli se u vás doma něco nezměnilo. Může to být nový typ záchodu, jiné stelivo nebo nový člen domácnosti.

Kočka protestuje proti samotě

Kočky mohou pomocí kálení mimo toaletu také protestovat proti dlouhé nepřítomnosti majitele. S kočkou si proto pravidelně hrajte, vymýšlejte jí různé aktivity, aby neměla přebytek energie. V době nepřítomnosti jí můžete nechat k dispozici míček na pamlsky nebo jí vytvořit nějaký hlavolam. Určitě nezapomeňte na kočičí škrabadlo s různými tunely.

Obrana před vetřelci

Některé kočky používají výkaly jako výstražné značky. Obvykle jsou hromádky na nápadném místě, aby byly nepřehlédnutelné. Například u vchodových dveří do bytu nebo v předsíni. Především kocouři, kteří se cítí ohroženě, se vykálejí tam, kde to všichni vetřelci, kteří přicházejí zvenčí, zaručeně uvidí a ucítí. Dávají tak najevo, že se doma necítí úplně bezpečně a chtějí tím odpudit protivníky. Hrůzu jim mohou nahánět cizí kočky za oknem nebo i pes, který prochází po chodbě v paneláku. Toto teritoriální chování mnohdy vyřeší kastrace zvířete a úprava bytu tak, aby se kočka cítila bezpečně.

Nevhodně umístěný záchod

Pozornost byste měli věnovat i umístění záchodku. Měl by být na klidném místě, kde kočka nebude ničím rušena. Pokud jste změnili místo záchodku, tak to může být další důvod, proč chodí mimo. V případě, že kočka chodí vykonávat potřebu na jedno místo pravidelně, můžete zkusit záchodek na dané místo přemístit. Někdy může kočce vadit i tvar a velikost toalety.

Zdroj: ireceptar.cz, vseprozvire.cz