Základem propolisu jsou směsi rostlinných pryskyřic, které včely sbírají z pupenů dřevin a květin a následně je mísí s voskem a také výměšky svých žláz. Vzniklou lepkavou hmotu používají v úlech k zateplování a „zalepení“ různých trhlin i dalších netěsností. Podle Lukáše Plevy z rodinné firmy Pleva se pak prostředí úlů z pohledu antibakteriálních účinků dá porovnat s operačním sálem. Co nám ještě odborník řekl?

Díky čemu se mění barva propolisu a je to zásadní?

Bývá žlutohnědá až tmavě hnědá. Světlejší barva může značit větší podíl vosku, ale nelze říci, že tmavší propolis je účinnější. Jeho barva je závislá i na prostředí, kde včely pryskyřice sbírají, rovněž záleží na konkrétních rostlinách. Navíc propolis není stále stejný. Jinak bude vypadat nejen z různých oblastí, ale třeba i ze stejného místa po roce. Což vnímám velmi pozitivně, protože díky tomu si nelze na propolis vytvořit rezistenci jako například na antibiotika.

Jak se z úlů získává?

Včelaři ho seškrábnou z krycích latěk nebo okének. Kdybych to měl jednoduše popsat: včelkám se záměrně ponechá škvírka a ony ji poté zakryjí propolisem, který včelaří následně seškrábnou. Když je propolis v teple, jde o vláčnou, lepkavou hmotu, pokud ho dáte do mrazničky, začne se drolit.


Co obsahuje?

Více než 180 sloučenin, většina je biologicky aktivní. Nejvíce jsou zastoupené balzámové pryskyřičné látky (asi 50 procent), pak včelí vosk (zhruba 30 procent), dále pyl, různé třísloviny a éterické oleje. Ve složení jsou hodně důležité flavonoidy, které dodávají propolisu široké spektrum účinků.

Surový propolis je k dostání u včelařů celoročně nebo si ho lze koupit zpravidla ve specializovaných obchodech. Kde ho doma optimálně skladovat, v ledničce?

Surový propolis nemusí být v lednici, můžete ho uchovávat v uzavřené nádobě nebo sáčku třeba ve spíži, kde je chladněji. U propolisové tinktury nevadí ani pokojová teplota. Nicméně ani jeden produkt nenechávejte na přímém slunci.

Konzumoval byste surový propolis pouhým přidáním do některých pokrmů?

Jelikož se těžko rozpouští, není příliš praktické přidávat ho do jídel. Výjimkou je med, kam se propolis přimíchává a kde jde o skvělou zdravou kombinaci. Nejprve bych ale každému doporučil zjistit, zda není na propolis alergický. U jakéhokoliv produktu s obsahem propolisu si naneste trochu na vnější předloktí a počkejte, zda se neobjeví vyrážka.

Jak si vyrobit propolisovou tinkturu?

Potřebujete 20 g surového propolisu, který zalijete 0,5 litrem nejlépe 60procentního alkoholu, na Moravě se často využívá domácí slivovice. Určitě můžeme použít i více propolisu, záleží, jak silnou tinkturu potřebujete. Směs nechte 14 dnů na tmavém místě a jednou denně ji protřepte. Pak tinkturu přeceďte, například přes papírový filtr na kávu.

A teď to nejdůležitější: které zdravotní potíže dokáže propolis ovlivnit?

Obecně zabírá na různé záněty (průdušek, močových cest a jiné), kožní potíže, nachlazení, rozmanité bolesti. Pomáhá proti virům a bakteriím, posiluje imunitu.
Ale rád bych zmínil, co nám lidé nejčastěji píší. Podle nich propolisová tinktura nejvíce pomáhá při paradentóze (zde je vhodná i zubní pasta s propolisem jako prevence) a také při odstraňování bradavic. Na ně nakapejte trochu tinktury nebo přiložte surový propolis a přelepte náplastí. Bradavice se postupně zmenšují, až zmizí, na stejném místě se nové nevytvoří. Další pozitivní účinky jsou patrné u ekzémů a lupénky, v těchto případech se používá mast či krém. A vlasová voda s propolisem působí proti jejich řídnutí a vypadávání.

Tinktura se dá využít také na afty, opary nebo i kuří oka…

...stejně jako na masáž dásní. Dále je skvělá na spáleniny nebo popáleniny, pokud se stihne použít okamžitě, na postiženém místě se ani nevytvoří puchýře. Také je výborná na žaludeční vředy. Vždy se ale poraďte kvůli vhodnému dávkování, které závisí na konkrétní míře potíží.

Je pravda, že i zdravý člověk by měl na jaře a na podzim absolvovat preventivní propolisové kúry a užívat kapky po dobu tří týdnů?

Určitě je možné brát propolis preventivně, ale takto obecně bych to neformuloval. Preventivní použití doporučuji, jakmile potřebujete pomoci s nějakým problémem. Například já takto používám ústní sprej s propolisem, když v mém okolí řádí chřipka. Nebo pokud cítíte, že na vás lidově řečeno něco leze. Jste ve stresu. Máte strach… Pak je namístě přemýšlet, co pro sebe můžete udělat.