Rajská omáčka patří k nejtypičtějším českým jídlům. Nejvíc si ji vychutnáte s hovězím masem a knedlíkem, vyzkoušet ale můžete také kombinaci s těstovinami nebo rýží.

Recept na rajskou omáčku s hovězím masem

Budete potřebovat:

1 litr hovězího vývaru, 4 lžíce másla, 1 mrkev (nakrájená), 1 petržel (nakrájená), ¼ celeru (nakrájeného), 1 cibule (nakrájená nadrobno), 1 lžička pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce cukru, 1 rajský protlak, 250 gramů krájených rajčat, 1 lžíce octa, 1 lžička citronové kůry, špetka skořice, 3 hřebíčky, 1 lžíce švestkových povidel, sůl a strouhaný perník.

Postup přípravy:

Do hrnce dejte 4 lžíce másla, poté přidejte zeleninu nakrájenou na kousky – mrkev, celer a petržel. Nechte cca 5 minut změknout. Přidejte cibuli a opražte ji dozlatova. Poté přidejte koření. Lžičku pepře, nové koření a bobkový list. Krátce opražte. Přidejte mouku a opečte do jíšky. Zasypte cukrem a po minutě přidejte rajský protlak, krájená rajčata a nechte probublat.

Pokud budete rajskou omáčku podávat s hovězím masem, uvařte si jej ve vodě s trochou mrkve a cibule. Zatímco maso necháte vychladnout a nakrájíte jej na plátky, vývar sceďte.

Omáčku ochuťte octem a citronovou kůrou, hřebíčkem a špetkou skořice. Zalijte hovězím vývarem a přidejte povidla, sůl. A dál vařte asi ¾ hodiny.

Omáčku slijte přes cedník a propasírujte do ní uvařenou zeleninu. Pokud bude omáčka řídká, můžete ji zahustit nastrouhaným perníkem nebo jíškou.

Zdroj: varime.cz, rajska.cz