Rebarbora je tradiční a stará zelenina – věděli jste, že ji staří Tibeťané považovali za léčivou? Měla zlepšovat tvar krve a čistit střeva. V nedávných letech ji však používaly maximálně naše babičky, které věděly, jak z ní udělat skvělá jídla. A nyní je na vás, abyste si některá z nich vyzkoušeli.

Do Evropy se rebarbora dostala koncem středověku, na Moravě se začala pěstovat v 18. století.

Recept: Vynikající rebarborový koláč

Budete potřebovat:

Na těsto

20 lžic polohrubé mouky, 20 lžic mléka, 8 lžic oleje, 6 lžic cukru, 2 vajíčka, 1 kypřicí prášek do pečiva, rebarboru (nahoru můžete přidat čerstvé jahody)

Na drobenku

3 lžíce másla, 15 lžic hrubé mouky, 6 lžic moučkového cukru

Postup:

Postup přípravy tohoto vynikajícího koláče je velmi jednoduchý. Všechny suroviny určené k přípravě těsta smíchejte dohromady a nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Nahoru pokládejte kousky rebarbory.

Nyní si z hrubé mouky, másla a cukru udělejte drobenku. Tou posypte koláč a dejte do trouby. Pečte asi 40 minut na 180 °C.

Zdroj: toprecepty.cz, ireceptar.cz