Rebarbora je úžasná ingredience, která dokáže ozvláštnit každý dezert. Její osvěžující kyselá chuť se skvěle doplňuje s cukrem a máslem, což z ní činí ideální základ pro různé druhy koláčů. Připravte se na kulinářské dobrodružství s našimi čtyřmi jedinečnými recepty na rebarborový koláč.
Rebarborový koláč zalitý želatinou
Tento koláč je dokonalou kombinací jemné rebarbory a svěží želatiny. Budete potřebovat:
- 500 g rebarbory,
- 200 g cukru,
- 1 balení želatiny,
- 250 ml vody,
- 1 lžíci citronové šťávy,
- 1 předpečený korpus - případně vlastní korpus dle receptu níže
- Příprava rebarbory: Rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte rebarboru s cukrem a citronovou šťávou, přidejte vodu a vařte, dokud rebarbora nezměkne.
- Želatinový zázrak: Připravte želatinu podle návodu na obalu a vmíchejte ji do rebarborového rozvaru.
- Zalévání: Nalijte směs na předpečený korpus a nechte vychladnout a ztuhnout v lednici.
Hrníčková klasika s mandlemi
Tento jednoduchý a rychlý recept je ideální pro všechny, kdo si chtějí užít domácí pečení bez vážení surovin. Budete potřebovat:
- 1 hrnek hladké mouky,
- 1 hrnek cukru,
- 1 hrnek mléka,
- 1/2 hrnku oleje,
- 2 vejce,
- 1 prášek do pečiva,
- 300 g rebarbory,
- 50 g mandlí (plátků).
- Základní těsto: V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko, olej a vejce, dokud nezískáte hladké těsto.
- Příprava rebarbory: Rebarboru nakrájejte na menší kousky a zamíchejte do těsta.
- Mandlový posyp: Nalijte těsto do vymazané formy, posypte mandlovými plátky a pečte při 180 °C asi 40 minut, dokud není koláč zlatavý a propečený.
Rebarborová buchta s drobenkou
Tato buchta je kombinací měkkého těsta a křupavé drobenky, která dodá koláči dokonalou texturu. Budete potřebovat:
- 300 g rebarbory,
- 200 g cukru,
- 200 g másla,
- 300 g hladké mouky,
- 1 prášek do pečiva,
- 2 vejce,
- 100 ml mléka.
- Těsto: Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce, mléko a polovinu másla do hladkého těsta.
- Příprava rebarbory: Rebarboru nakrájejte na kousky a rozložte na těsto.
- Drobenka: Zbytek másla, mouky a cukru smíchejte a vytvořte drobenku, kterou posypte koláč.
- Pečení: Pečte při 180 °C asi 45 minut, dokud není buchta zlatavá a křupavá.
Koláč plněný rebarborovým rozvarem
Tento koláč je plněný lahodným rebarborovým rozvarem, který dodá každému soustu intenzivní chuť. Budete potřebovat:
- 500 g rebarbory,
- 200 g cukru,
- 1 lžíci citronové šťávy,
- 250 ml vody,
- 2 předpečené korpusy (spodní a vrchní) - případně vlastní korpus dle receptu níže.
- Rebarborový rozvar: Rebarboru oloupejte, nakrájejte na kousky a vařte s cukrem, citronovou šťávou a vodou, dokud nezískáte hustý rozvar.
- Plnění: Spodní korpus naplňte rebarborovým rozvarem a přikryjte vrchním korpusem.
- Dokončení: Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut, dokud není vrchní korpus zlatavý.
Rebarborový koláč je skvělým dezertem, který můžete připravit na mnoho způsobů. Ať už si vyberete verzi zalitou želatinou, hrníčkovou klasiku s mandlemi, buchtu s drobenkou, nebo koláč plněný rebarborovým rozvarem, vždy si užijete lahodný zážitek plný osvěžující chuti rebarbory. Vyzkoušejte některý z našich receptů a objevte kouzlo tohoto úžasného dezertu.
Alternativa k předpečenému korpusu
Pokud nechcete používat kupovaný předpečený korpus, můžete si snadno připravit svůj vlastní domácí korpus. Zde je jednoduchý recept na křehké těsto, které se skvěle hodí jako základ pro rebarborový koláč.
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
- 50 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 1-2 lžíce studené vody (podle potřeby)
- Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte studené máslo a pomocí prstů nebo mixéru ho zapracujte do mouky, dokud směs nepřipomíná drobenku.
- Spojení těsta: Přidejte vejce a promíchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Pokud je těsto příliš suché, přidejte postupně studenou vodu po lžících.
- Odpočinek těsta: Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do lednice na minimálně 30 minut.
- Vyválení těsta: Po odpočinku těsto vyválejte na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku asi 3-4 mm. Přeneste do koláčové formy a jemně přitlačte na dno a boky formy. Přebytečné těsto odřízněte.
- Předpečení: Dno těsta propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zasypte pečicími kuličkami nebo suchými fazolemi. Předpečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Poté odstraňte pečicí papír a kuličky a pečte dalších 10 minut, dokud není korpus zlatavý.
Zdroj: https://www.rhubarb-central.com/, https://dancearoundthekitchen.com, https://theviewfromgreatisland.com