Arašídy, buráky nebo také burské oříšky nejsou z botanického hlediska ořechy, ale luštěnina. Jedná se o semena jihoamerické rostliny z čeledi bobovitých, která se jmenuje podzemnice olejná. Arašídy jsou velmi bohaté na živiny a zdraví prospěšné látky – obsahují vysoký podíl bílkovin, vlákniny a také vitaminy skupiny B. Jsou považovány za potravinu, která podporuje zdraví kardiovaskulárního systému a pomáhá předcházet různým druhům onemocnění včetně cukrovky 2. typu.
Nevýhodou arašídů je energetická hodnota, za níž stojí vysoký obsah tuku. 100 gramů buráků má 590 kalorií a 47 g tuku. S jejich konzumací je to stejné jako s ořechy – v přiměřeném množství neškodí, ale pokud si je pravidelně dopřáváme ve velkém, můžeme brzy čekat kila navíc.
Mimo to arašídy patří mezi významné alergeny – v celosvětovém měřítku jsou dokonce nejnebezpečnějším potravinovým alergenem vůbec. Pokud vám ale žádné potíže nezpůsobují, není důvod si je v rámci pestré stravy nedopřát – ideálně v přírodní formě.
Jak se dělá domácí arašídové máslo? Je to jednoduší, než by se mohlo zdát. Podívejte se na přípravu krok za krokem:
Slavné burákové máslo
Burákové máslo je velmi populární ve Spojených státech, kde se používá jako pomazánka na pečivo, často v kombinaci s marmeládou. Výborně se hodí i na přípravu moučníků či cukroví, používá se k dochucení snídaňových kaší nebo smoothie a široké uplatnění má i při přípravě masových a zeleninových jídel - zejména v asijské kuchyni.
Na trhu najdete burákové máslo různé kvality – nejlevnější výrobky obsahují poměrně velké množství cukru a přídatných látek, jako je například škrob nebo palmový olej. Běžně k dostání jsou ale už i „čistá“ másla, v jejichž složení najdete výhradně arašídy – žádný cukr, sůl nebo přidaný tuk. Jejich cena je ale logicky o něco vyšší.
Zvládnete to sami
Burákové máslo si snadno připravíte i doma, a to výrazně levněji a přesně podle své chuti. Potřebovat budete jen oloupané nesolené arašídy a výkonný mixér, případně trochu soli, medu, oleje nebo třeba kakaa, kokosu, skořice nebo čokolády. Pro výraznější chuť se doporučuje arašídy předem krátce opražit na pánvi nebo v troubě, můžete je ale rozmixovat i v přírodní podobě.
Domácí arašídové máslo
Doba přípravy: 15 minut + 10-15 minut pečení v troubě
Ingredience:
- 400 g přírodních nesolených arašídů
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rostlinného oleje (lze vynechat)
Příprava:
- Arašídy rozložte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 ºC na 10-15 minut.
- Upečené arašídy nechte mírně zchladnout a nasypte je do mixéru. Přidejte med, sůl a mixujte 1 minutu. Pomocí stěrky stáhněte ze stěn nádoby větší kousky arašídů, vmíchejte do směsi a poté mixujte další 3 minuty.
- Zkontrolujte konzistenci, a pokud není směs dostatečně krémová, zapněte přístroj ještě na 2 minuty. Pokud chcete konzistenci jemnější, můžete přidat lžíci rostlinného oleje.
- Hotové arašídové máslo dejte do uzavíratelných sklenic a uložte na tmavé místo. Při pokojové teplotě vydrží neotevřené přibližně 3 měsíce, po otevření ho uchovávejte v lednici.
Zdroj: pinchofyum.com, www.bbcgoodfood.com