Historie dortu Red Velvet není úplně jasná, ale nejčastěji se jeho autorství připisuje cukrářům z newyorského hotelu Waldorf Astoria, v jehož nabídce se objevil v roce 1940. Podobný moučník se ale údajně pekl už v 19. století v Anglii a některé zdroje hovoří o jeho původu v jižních státech USA. Jisté je, že si získal popularitu po celém světě a zařadil se mezi zákusky, které se podávají při slavnostních příležitostech. Velice oblíbený je i jako svatební dort.

Usnadněte si práci a místo dortu upečte tuto úžasnou bábovku. Ve videu najdete postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Barevná alchymie

Charakteristickým znakem tohoto dortu je jeho červená barva. Ta je trochu záhadou – říká se, že za ní původně stála chemická reakce kakaa s kyselým octem nebo podmáslím. Některé receptury odkazují k použití šťávy z červené řepy, ale v současné době je nejčastější volbou červené potravinářské barvivo. Pokud chcete dosáhnout dokonalého odstínu, nespoléhejte se na běžně dostupná prášková barviva a sáhněte po gelové variantě. Právě ta vykouzlí dokonalý barevný efekt.

Krém jako poleva

S červenou barvou dortu Red Velvet krásně kontrastuje bílý krém, který se připravuje z krémového sýra, cukru a másla. V klasickém receptu je třeba korpus rozkrojit na několik plátů a ty následně promazat a spojit. S bábovkou budete mít méně práce – krém se v tomto případě používá jako poleva.

Bábovka Red Velvet

Doba přípravy: 70 minut

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 220 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru (16 g)
  • 2 větší vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli

Ingredience na polevu:

  • 100 g krémového sýra (lučina, Philadelphia)
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (8 g)
  • 2 lžíce mléka

Příprava:

  1. Všechny ingredience vyjměte z lednice 60 minut předem, aby došly pokojové teploty. Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. Odvažte si suroviny a rozdělte je do misek, ať vás při přípravě nic nezdržuje. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou, použít lze i strouhanku. Troubu předehřejte na 170 ºC.
  2. V misce smíchejte mouku, kakao a sůl . Podmáslí důkladně promíchejte s potravinářským barvivem. Ve větší míse pak vyšlehejte změklé máslo a po částech do něj přidejte krupicový a vanilkový cukr, pak zašlehejte obě vejce. Poté střídavě přidávejte moučnou směs a obarvené podmáslí. Na závěr v hrnku smíchejte ocet s jedlou sodou a vmíchejte do těsta.
  3. Hotové těsto ihned nalijte do vymazané formy a vložte do trouby. Pečte přibližně 45 minut – před koncem pečení zapíchněte do bábovky špejli. Pokud na ní neulpí vlhké drobečky, je bábovka upečená. Po vytažení z trouby ji nechte 5 minut odpočinout a poté vyklopte.
  4. Než se bábovka upeče, připravte si polevu. Krémový sýr prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem a 2 lžícemi mléka. Směs by měla být lehce tekutá, aby po bábovce stékala a vytvořila hezký efekt. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidejte mléko navíc. Hotovou polevu nalijte na vychladlou bábovku.

Tip navíc: Spodek bábovky můžete po vychladnutí lehce seříznout a z odkrojeného těsta vytvořit drobečkovou posypku, kterou ozdobíte bílou polevu.

Zdroj: butternutbakeryblog.com, grandbaby-cakes.com, vikendovepeceni.cz

Související články