Historie dortu Red Velvet není úplně jasná, ale nejčastěji se jeho autorství připisuje cukrářům z newyorského hotelu Waldorf Astoria, v jehož nabídce se objevil v roce 1940. Podobný moučník se ale údajně pekl už v 19. století v Anglii a některé zdroje hovoří o jeho původu v jižních státech USA. Jisté je, že si získal popularitu po celém světě a zařadil se mezi zákusky, které se podávají při slavnostních příležitostech. Velice oblíbený je i jako svatební dort.
Usnadněte si práci a místo dortu upečte tuto úžasnou bábovku. Ve videu najdete postup krok za krokem:
Barevná alchymie
Charakteristickým znakem tohoto dortu je jeho červená barva. Ta je trochu záhadou – říká se, že za ní původně stála chemická reakce kakaa s kyselým octem nebo podmáslím. Některé receptury odkazují k použití šťávy z červené řepy, ale v současné době je nejčastější volbou červené potravinářské barvivo. Pokud chcete dosáhnout dokonalého odstínu, nespoléhejte se na běžně dostupná prášková barviva a sáhněte po gelové variantě. Právě ta vykouzlí dokonalý barevný efekt.
Krém jako poleva
S červenou barvou dortu Red Velvet krásně kontrastuje bílý krém, který se připravuje z krémového sýra, cukru a másla. V klasickém receptu je třeba korpus rozkrojit na několik plátů a ty následně promazat a spojit. S bábovkou budete mít méně práce – krém se v tomto případě používá jako poleva.
Bábovka Red Velvet
Doba přípravy: 70 minut
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 110 g másla
- 220 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru (16 g)
- 2 větší vejce
- 240 ml podmáslí
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce červeného gelového potravinářského barviva
- 3 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
Ingredience na polevu:
- 100 g krémového sýra (lučina, Philadelphia)
- 200 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru (8 g)
- 2 lžíce mléka
Příprava:
- Všechny ingredience vyjměte z lednice 60 minut předem, aby došly pokojové teploty. Máslo nakrájejte na kostky a nechte změknout. Odvažte si suroviny a rozdělte je do misek, ať vás při přípravě nic nezdržuje. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou, použít lze i strouhanku. Troubu předehřejte na 170 ºC.
- V misce smíchejte mouku, kakao a sůl . Podmáslí důkladně promíchejte s potravinářským barvivem. Ve větší míse pak vyšlehejte změklé máslo a po částech do něj přidejte krupicový a vanilkový cukr, pak zašlehejte obě vejce. Poté střídavě přidávejte moučnou směs a obarvené podmáslí. Na závěr v hrnku smíchejte ocet s jedlou sodou a vmíchejte do těsta.
- Hotové těsto ihned nalijte do vymazané formy a vložte do trouby. Pečte přibližně 45 minut – před koncem pečení zapíchněte do bábovky špejli. Pokud na ní neulpí vlhké drobečky, je bábovka upečená. Po vytažení z trouby ji nechte 5 minut odpočinout a poté vyklopte.
- Než se bábovka upeče, připravte si polevu. Krémový sýr prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem a 2 lžícemi mléka. Směs by měla být lehce tekutá, aby po bábovce stékala a vytvořila hezký efekt. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidejte mléko navíc. Hotovou polevu nalijte na vychladlou bábovku.
Tip navíc: Spodek bábovky můžete po vychladnutí lehce seříznout a z odkrojeného těsta vytvořit drobečkovou posypku, kterou ozdobíte bílou polevu.
Zdroj: butternutbakeryblog.com, grandbaby-cakes.com, vikendovepeceni.cz