Nejznámější podoba cheesecaku pochází z Ameriky, kde se pekl už na konci 19. století a postupně se rozšířil do celého světa. Recept, který vám dnes představíme, je volně inspirován slavným baskickým spáleným cheesecakem, jehož autorem je Santiago Rivera, šéfkuchař restaurace La Viña v San Sebastianu.

Jedná se o dezert připravený z krémového sýra, vajec, smetany, cukru a mouky, který se peče při vysoké teplotě, dokud není na povrchu tmavě hnědý. Připálená horní vrstva tvoří se sladkým krémovým středem dokonalou harmonii.

Oproti klasickému cheesecaku je také méně úhledný – během pečení se nafoukne, místy popraská a lehce zdeformuje. Všechny tyto drobné nedokonalosti i specifická chuť mu dodávají na osobitosti a také oblibě. Před časem se stal baskický spálený cheesecake obrovským hitem i na sociálních sítích, což přineslo nové postupy a variace.

Krémový sýr, kondenzované mléko a vejce - víc na tento jednouchý cheesecake nepotřebujete. Na postup se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Cheesecake ze 3 ingrediencí

Na přípravu této zjednodušené varianty budete potřebovat krémový sýr, jako je Philadelphia, Lučina nebo žervé. Část lze nahradit mascarpone, ricottou, případně tučným tvarohem. Druhou ingrediencí je slazené kondenzované mléko a jako poslední si připravte vajíčka.

Důležité je, aby měly všechny ingredience pokojovou teplotu, proto je vyjměte z lednice s dostatečným předstihem (30-60 minut). Pokud by byly studené, ve směsi zůstanou hrudky a nebude mít správnou krémovou konzistenci. Pak budete potřebovat už jen pečicí papír a vyšší kulatou formu na dort nebo koláč.

Tip navíc:
Do směsi sýra, kondenzovaného mléka a vejce můžete přidat vanilkový extrakt, citronovou či limetkovou šťávu nebo několik lžic silné kávy.

Bleskový bezlepkový cheesecake

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 500 g krémového sýra
  • 150 g sladkého kondenzovaného mléka
  • 3 vejce

Příprava:

  1. Ingredience vyjměte z lednice s předstihem, aby měly při přípravě pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 200 ºC. Pečicí papír zmačkejte do kuličky, roztáhněte a vyložte jím pečicí formu.
  2. V menší misce prošlehejte vidličkou všechna 3 vejce. Ve větší misce promíchejte sýr, přilijte kondenzované mléko a poté do směsi postupně po částech zapracujte rozšlehaná vajíčka. Metličkou vše prošlehejte do krémové konzistence.
  3. Směs nalijte do připravené formy s pečicím papírem a pečte 25 minut. Před krájením nechte cheesecake zcela vychladnout.

Zdroj: kirbiecravings.com, www.nationalgeographic.com

Související články