Receptů na krokety existuje celá řada. Nejčastěji se na ně používají brambory vařené ve slupce, připravit je ale můžete i z oloupaných vařených brambor, které vám zbydou od oběda. Pak už budete potřebovat jen vejce a polohrubou mouku. Použít lze i celozrnnou variantu nebo strouhanku.

Přidejte koření nebo sýr

K dochucení kroket postačí sůl a pepř, přidat můžete i čerstvé bylinky, muškátový oříšek nebo sladkou, pálivou či uzenou papriku. Pokud chcete krokety připravit jako samostatné pohoštění, zabalte do každé kuličky kousek oblíbeného sýra – skvělý bude čedar, ementál, olomoucký tvarůžek nebo gouda. Podávat je můžete se salsou, ochucenou majonézou nebo jogurtovým či tvarohovým dipem s bylinkami a česnekem.

Domácí bramborové krokety bez smažení

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 500 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • 80 g polohrubé mouky
  • sůl, pepř
  • strouhanka
  • olej ve spreji

Příprava:

  1. Vychladlé brambory důkladně rozmačkejte šťouchadlem, vidličkou nebo použijte lis na brambory. Poté přidejte vejce, mouku, sůl a pepř.
  2. Vypracujte těsto, lehce navlhčenýma rukama tvarujte stejně velké kuličky a každou lehce obalte ve strouhance.
  3. Připravené krokety vložte do horkovzdušné fritézy, lehce postříkejte olejem ve spreji a pečte při teplotě 185 ºC po dobu 20 minut. V polovině pečení krokety otočte. Podávejte jako přílohu k masu nebo samostatně s oblíbeným dipem.

Související články