Receptů na krokety existuje celá řada. Nejčastěji se na ně používají brambory vařené ve slupce, připravit je ale můžete i z oloupaných vařených brambor, které vám zbydou od oběda. Pak už budete potřebovat jen vejce a polohrubou mouku. Použít lze i celozrnnou variantu nebo strouhanku.
Přidejte koření nebo sýr
K dochucení kroket postačí sůl a pepř, přidat můžete i čerstvé bylinky, muškátový oříšek nebo sladkou, pálivou či uzenou papriku. Pokud chcete krokety připravit jako samostatné pohoštění, zabalte do každé kuličky kousek oblíbeného sýra – skvělý bude čedar, ementál, olomoucký tvarůžek nebo gouda. Podávat je můžete se salsou, ochucenou majonézou nebo jogurtovým či tvarohovým dipem s bylinkami a česnekem.
Domácí bramborové krokety bez smažení
Doba přípravy: do 60 minut
Ingredience:
- 500 g vařených brambor
- 1 vejce
- 80 g polohrubé mouky
- sůl, pepř
- strouhanka
- olej ve spreji
Příprava:
- Vychladlé brambory důkladně rozmačkejte šťouchadlem, vidličkou nebo použijte lis na brambory. Poté přidejte vejce, mouku, sůl a pepř.
- Vypracujte těsto, lehce navlhčenýma rukama tvarujte stejně velké kuličky a každou lehce obalte ve strouhance.
- Připravené krokety vložte do horkovzdušné fritézy, lehce postříkejte olejem ve spreji a pečte při teplotě 185 ºC po dobu 20 minut. V polovině pečení krokety otočte. Podávejte jako přílohu k masu nebo samostatně s oblíbeným dipem.