Placky z brambor jsou oblíbené v české i mezinárodní kuchyni a mají spousty podob. Ve Švýcarsku jsou populární rösti z brambor nastrouhaných nahrubo, do nichž se nepřidává žádné pojivo, jako je mouka či vejce.
Na Slovensku patří k tradičním pokrmům lokše, které mají podobu tenoučkých placek a připravují se z brambor vařených ve slupce a hladké mouky. U nás kralují bramboráky z jemně nastrouhaných syrových brambor s česnekem a majoránkou, ale velmi oblíbené jsou i placky, do nichž se používají brambory vařené.
Rychlá příprava
Nevýhodou tradičních bramboráků je zdlouhavé strouhání syrových brambor. To v případě placek odpadá – struhadlo lze použít také, ale práci si můžete usnadnit šťouchadlem nebo lisem, případně vidličkou. Do rozmačkané kaše pak stačí přidat vejce a mouku.
K dochucení se hodí smažená cibulka, skvělé jsou ale i čerstvé bylinky, do těsta můžete zapracovat i nadrobno nakrájenou slaninu nebo nastrouhaný sýr. Na smažení je skvělé sádlo, vystačíte si ale i s běžným rostlinným olejem. Placky lze upéct i v troubě, ale počítejte s tím, že nebudou tak křupavé.
Do bramborových placek můžete schovat větší kousky sýra, který se během smažení dokonale rozpustí. V tomto videu zjistíte, jak na to:
Bramborové placky s cibulkou
Doba přípravy: do 60 minut
Ingredience:
- 500 g brambor
- 100–200 g polohrubé mouky
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 malé vejce
- 1 cibule
- sůl
- máslo, sádlo nebo olej
Příprava:
- Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě je uvařte doměkka. Použít můžete i brambory zbylé od oběda.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji, sádle nebo másle ji osmahněte dozlatova.
- Uvařené brambory rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na hladkou kaši, přidejte rozšlehané vejce, vychladlou smaženou cibuli, škrob a mouku dle potřeby tak, aby těsto nelepilo.
- Pomoučněnýma rukama tvarujte placky a osmahněte je na pánvi z obou stran na sádle či oleji do zlaté barvy.
- Hotové placky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte se zakysanou smetanou, bylinkovým tvarohem nebo česnekovým dipem. Hodí se i jako příloha k masu.