Stručný souhrn z článku
- Plněné pečené brambory: Jednoduchý recept na plněné pečené brambory nabízí flexibilitu v použití různých ingrediencí pro dochucení a může sloužit jako hlavní jídlo nebo příloha.
- Příprava a ingredience: Brambory se pečou doměkka, vydlabou a plní směsí sýra, uzenin, bylinek a koření. Oblíbenou kombinací je sýr se slaninou.
- Variabilita a prezentace: Recept umožňuje mnoho variant dochucení, vhodných pro různé chutě a příležitosti. Podávají se ozdobené zakysanou smetanou a bylinkami.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Brambory patří k nejvšestrannějším ingrediencím – lze je zpracovat na bezpočet způsobů a kombinací. Skvělé jsou vařené, pečené, smažené i v podobě pyré, lze z nich připravit slané i sladké těsto a dají se kombinovat prakticky se všemi druhy zeleniny, masa, uzenin, mléčných výrobků, bylinek i koření. Mimo to mají i skvělou výživovou hodnotu a jsou levné. V následujícím receptu vám představíme postup na plněné pečené brambory, které poslouží jako samostatný chod, ale můžete je podávat i jako luxusní přílohu k minutkovému masu.
Plněné brambory mohou pokaždé chutnat jinak. Ve videu se můžete podívat na 4 různé způsoby, jak je připravit:
Jak na to?
Příprava plněných brambor není nijak složitá, ale potřebuje svůj čas. Brambory je třeba předem upéct doměkka, což trvá vzhledem k jejich velikosti přibližně hodinu. Čas si ale můžete zkrátit přípravou brambor v mikrovlnce. Po mírném vychladnutí je třeba z brambor vydlabat měkkou dužinu, což můžete udělat několika způsoby. Nejjednodušší je brambory podélně rozkrojit na polovinu na dvě „lodičky. Další možností je podélně odříznout vršek a poslední variantou je naříznout bramboru tak, aby bylo možné ji vydlabat, ale obě poloviny stále držely pohromadě.
Nekonečno kombinací
Vydlabanou dužinu můžete dochutit zcela podle své fantazie. Můžete ji zjemnit máslem, zakysanou smetanou nebo trochou majonézy. Chybět by neměl sýr – skvělý je čedar, použít ale můžete goudu, parmazán, ementál nebo tučnější eidam. Do náplně můžete dále přidat šunku, slaninu, uzené maso nebo třeba zbytky pečeného kuřete. Mohou to být ale i restované houby nebo zelenina – čerstvá, vařená, nakládaná i grilovaná.
Máte-li po ruce čerstvé bylinky, přihoďte je do náplně také, nebo použijte oblíbenou směs koření – třeba provensálské, grilovací, garam masala nebo kari. Klidně ale vystačíte jen se solí a pepřem – záleží jen na vás.
Plněné pečené brambory se sýrem a slaninou
Čas přípravy: 90 minut
Ingredience:
4 velké brambory (varný typ B nebo C)
rostlinný olej
120 g strouhaného čedaru (nebo jiného sýra)
120 g nakrájené anglické slaniny
1 stroužek česneku
1 kelímek zakysané smetany
čerstvá petrželka
sůl, pepř
Příprava:
1) Rozehřejte troubu na 200 ºC. Brambory dobře očistěte kartáčkem, aby na slupce nezůstaly zbytky nečistot a zeminy. Osušte je, lehce potřete olejem a na několika místech propíchněte vidličkou, aby během pečení nepopraskaly. Poté je položte na plech a vložte do trouby. Pečte 50-60 minut doměkka.
2) Upečené brambory nechte 5-10 minut zchladnout. Pak je opatrně podélně nařízněte a vydlabejte. V misce dužinu smíchejte s polovinou sýra, na kostičky nakrájenou anglickou slaninou, nasekanou petrželkou, prolisovaným česnekem a dvěma lžícemi zakysané smetany. Osolte, opepřete a poté směsí naplňte vydlabané brambory.
3) Brambory posypte zbylým sýrem a slaninou. Vraťte je do trouby a dejte ještě na 15 minut zapéct. Podávejte ozdobené petrželkou a zakysanou smetanou.
Zdroj: tasty.co, www.kucharkaprodceru.cz, jimezdrave.cz