Čočkové placky jsou velmi oblíbené ve veganské kuchyni – nepotřebujete na ně totiž ani vejce, ani mléko. Čočka je navíc přirozeně bezlepková, takže jsou vhodné i pro celiaky a osoby trpící intolerancí nebo alergií na lepek.
Přípravu čočkových palačinek zvládne i úplný začátečník. Podívejte se na video a přesvědčte se sami.
Nejčastěji se podávají jako tortilla nebo slaná palačinka s nejrůznějšími druhy náplní – zabalit do nich můžete čerstvou nebo grilovanou zeleninu, rozličné druhy sýrů, ochucenou rýži, šunku, pomazánky či veganské alternativy uzenin. Jejich výhodou je kromě snadné přípravy také výživová hodnota – čočka (a další druhy luštěnin) je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů. Díky tomu vás výborně zasytí na dlouhou dobu, což vám pomůže i při hubnutí.
Jak na to?
Základní postup je velmi jednoduchý, ale je potřeba začít s předstihem. Červenou čočku je totiž potřeba předem namočit do vody nebo vývaru, a to alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc. Pokud si placky chcete nachystat k večeři, namočte čočku ráno před odchodem do práce. Po návratu vám pak bude na přípravu stačit jen pár minut.
V případě časové tísně lze čočku zalít vroucí tekutinou a nechat zcela vychladnout. Poté se čočka rozmixuje dohladka, osolí a vzniklé těstíčko se opeče na pánvi z obou stran jako palačinka. Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat papriku, orientální směs koření (například garam masala), sušené chilli, římský kmín, čerstvé bylinky nebo česnek.
Placky z červené čočky
Doba přípravy: 20 minut + namáčení
Počet porcí: 6 placek
Ingredience:
150 g červené čočky
300 ml vody nebo vývaru
¼ lžičky soli (pokud použijete slaný vývar, sůl vynechte)
rostlinný olej na potření pánve (v případě nepřilnavé pánve není olej potřeba)
Příprava:
1) Červenou čočku nasypte do misky, zalijte uvedeným množstvím studené vody nebo vývaru a nechte alespoň 3 hodiny namáčet.
2) Namočenou čočku dejte do mixéru nebo smoothie makeru a rozmixujte dohladka. Přidejte sůl, případně další koření dle chuti a ještě krátce promixujte.
3) Pánev pomocí mašlovačky lehce potřete olejem, nechte rozehřát a poté na ni nalijte těsto. Placku opečte z obou stran a poté naplňte dle chuti zeleninou, sýrem nebo pomazánkou.
Zdroj: renatadaubnerova.cz, sixhungryfeet.com