Polévka z bílého chřestu patří ke klasickým jarním pokrmům, které se pravidelně objevují i na jídelníčcích restaurací. Uvařit si ji ale můžete i sami doma, a to i v případě, že s vařením chřestových výhonků zatím nemáte zkušenosti.

Jak oloupat bílý chřest?

Bílý chřest má na rozdíl od zeleného silnější slupku, takže je potřeba ho oloupat. Profesionálové na to používají speciální škrabku, ale zvládnete to i s běžnou variantou, kterou máte doma. Hlavička chřestu se neloupe, proto začněte zhruba 3 centimetry pod ní.

Omytý chřest si položte na prkénko, jednou rukou loupejte směrem od horní části dolů k dřevnatému konci, druhou rukou postupně chřest otáčejte, dokud se nezbavíte slupky po celém povrchu. Poté odkrojte dřevnaté konce a chřest je připravený na další zpracování.

Chcete se na loupání chřestu pro jistotu podívat? V tomto videu vám vše vysvětlí a ukáže Roman Paulus:

Zdroj: Youtube

Praktický tip:
Slupky a odřezky z chřestu nevyhazujte – výborně poslouží k přípravě zeleninových vývarů. Uložte je do mrazáku do uzavíratelného sáčku a poté použijte dle potřeby.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Máte rádi chřest?

Ano, oba druhy 89 %
Ano, ale jen bílý 0 %
Ano, ale jen zelený 11 %
Ne, nechutná mi ani jeden 0 %

Nezapomeňte na cukr

Bílý chřest má jemnou chuť, a proto se vyhněte výraznějším druhům koření, která by ji mohla přebít. Nejčastěji se kombinuje s máslem, čerstvými bylinkami a citronovou šťávou. Nezapomeňte také na cukr, který uvolňuje chřestové aroma, a zároveň pomáhá předejít jeho zhořknutí.

Chřestová polévka se sýrovými krutony

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 2 střední brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 pórek (pouze bílá část)
  • 20 g másla
  • 300 ml vývaru (zeleninový nebo drůbeží)
  • 200 ml smetany
  • citronová šťáva
  • 2 lžičky cukru
  • sůl
  • starší bílé pečivo (toastový chléb, bageta, rohlíky...)
  • strouhaný parmazán
  • rostlinný olej

Příprava:

  1. Očištěný pórek nakrájejte na kolečka, cibuli nasekejte nadrobno. Chřest oloupejte a nakrájejte na menší špalíčky. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo a na mírném plameni na něm orestujte pórek a cibuli do změknutí – přibližně 5 minut. Poté vsypte brambory, krátce osmahněte a nakonec přidejte chřest.
  3. Vše zalijte vývarem, přidejte zarovnanou lžičku soli, 2 lžičky cukru a pár kapek citronové šťávy. Vařte zhruba 15-20 minut, dokud nebudou brambory i chřest měkké.
  4. Zatímco se polévka vaří, připravte si sýrové krutony. Troubu předehřejte na 180 ºC. Pečivo nakrájejte na kostičky, vložte do misky, lehce zakápněte olejem a poté promíchejte se strouhaným parmazánem. Kostičky rozložte na plech s pečicím papírem, vložte do trouby a pečte zhruba 10 minut dozlatova.
  5. Jakmile zelenina změkne, přidejte do polévky smetanu, nechte krátce provařit a poté vše rozmixujte do hladka. Pokud se chcete zbavit všech chřestových vláken, ještě polévku propasírujte přes síto.
  6. Polévku dolaďte solí, cukrem a citronovou šťávou. Při podávání naservírujte v misce sýrové krutony, aby si je každý mohl přidat do polévky podle chuti.

Zdroj: www.onceuponachef.com, www.allrecipes.com, www.carolinescooking.com

Související články