Ve Španělsku, Portugalsku i v zemích Latinské Ameriky na ně narazíte téměř na každém kroku – dozlatova osmažené tyčinky nebo spirály se prodávají v bistrech, cukrárnách i pekárnách, na ulici je dostanete v papírovém kornoutu. Churros se podávají ke snídani, jako dezert při svátečních příležitostech i občerstvení po probdělé a protančené noci.
Chuťově připomínají koblížky, ale nejsou kynuté – připravují se z odpalovaného těsta. Receptů na churros existují spousty – v každém regionu se totiž těsto připravuje trochu jinak. V základní variantě vám bude stačit jen voda, mouka a sůl, ale použít můžete i těsto s cukrem a vejci, které se používá na věnečky, větrníky nebo eclairs.
Chtěli byste si zkusit churros připravit doma, ale nevíte, jak na to? V tomto videu najdete návod:
Cukr, skořice, čokoláda
Při přípravě churros nebudete potřebovat troubu, stačit vám bude menší pánev nebo rendlík. Pomocí zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou se těsto vytlačí a odstřihne nůžkami rovnou do rozehřátého oleje. Jakmile jsou churros osmažené ze všech stran dozlatova, nechají se krátce okapat na papírové utěrce a poté obalí ve směsi cukru a skořice.
Pokud nemáte doma zdobicí sáček, můžete z těsta jednoduše vykrojit nočky pomocí lžíce. Při podávání by neměla chybět hustá čokoláda na namáčení, churros můžete připravit i plněné krémem nebo pudinkem.
Víte, že...
... název churros (čte se čuros) je odvozen od plemene ovcí navajo-churro? Svým tvarem i vroubkovanou strukturou totiž připomínají jejich rohy.
Churros s čokoládovou omáčkou
Doba přípravy: 60-80 minut
Počet porcí: 2
Ingredience na těsto:
- 250 ml vody
- 125 g mouky
- ¼ lžičky soli
- moučkový nebo krupicový cukr na obalení
- mletá skořice
- olej na smažení
Ingredience na čokoládovou omáčku:
- 60 g tmavé čokolády
- 60 g smetany ke šlehání
Příprava:
- Do hrnce se silnějším dnem nalijte vodu, přidejte sůl a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, stáhněte hrnec ze sporáku a vsypte celou dávku mouky. Vařečkou směs důkladně míchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto bez hrudek a suchých kousků mouky.
- Těsto přendejte do zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou a připravte si čisté nůžky. V rendlíku rozehřejte větší množství oleje, tak aby se churros při smažení nedotýkaly dna. Ze sáčku vytlačujte těsto a po kouskách ho odstřihávejte do oleje. Připravit můžete válečky, ale i spirály nebo srdíčka.
- Churros během smažení otáčejte, aby byly zlaté ze všech stran. Poté je přemístěte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný olej, a následně obalujte ve směsi cukru a skořice.
- Smetanu přiveďte k varu, stáhněte z ohně a vmíchejte do ní nalámanou čokoládu. Směs důkladně rozmíchejte, aby vznikla krémová omáčka na namáčení.