Za vznikem dezertu s názvem crumble byl nedostatek surovin během 2. světové války. Britské hospodyňky proto vymyslely, jak i z omezeného množství mouky, cukru a másla připravit výborný moučník – jednoduše vynechaly těsto a ovoce upekly pouze s drobenkou. Přestože se původně jednalo o „z nouze ctnost“, recept se zabydlel v britské kuchyni natrvalo a rozšířil se i za hranice.

Zdroj: Youtube

Jak připravit crumble?

Crumble (krambl) můžete připravit z jakéhokoliv sezonního ovoce – skvělé jsou třešně, hrušky, jablka, maliny, borůvky, švestky, broskve, jahody i rebarbora. Druhy mezi sebou můžete i nakombinovat, a zužitkovat tak přebytky úrody ze zahrady.

Upravit si můžete i drobenku – základní verzi z másla, cukru a mouky klidně doplňte sekanými ořechy, ovesnými vločkami, strouhaným kokosem, rozdrobenými sušenkami, skořicí nebo perníkovým kořením.

Upečený crumble chutná výborně sám o sobě, na luxusní dezert ho povýšíte vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovým pudinkem. Skvělý je i v kombinaci s tvarohem nebo jogurtem.

Crumble s jahodami a rebarborou

Čas přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 300 g rebarbory
  • 300 g jahod
  • 20 g vanilkového cukru

Na drobenku:

  • 130 g studeného másla
  • 240 g mouky (ideálně polohrubé, ale lze použít i hladkou nebo hrubou)
  • 130 g cukru
  • špetka soli

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 180 ºC. Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem.
  2. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Jahody omyjte, odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na půlky nebo čtvrtky. Poté ovoce promíchejte s vanilkovým cukrem a přendejte do vymazané zapékací misky.
  3. V míse smíchejte mouku, cukr, špetku soli a studené máslo. Rukama vypracujte drobenku – pracujte rychle, aby máslo příliš nezměklo a směs měla správnou drobivou konzistenci. Pokud se bude lepit, můžete přidat mouku navíc.
  4. Ovoce po celém povrchu posypte drobenkou a vložte do trouby. Pečte přibližně 40 minut, dokud nebude mít drobenka krásně zlatavou barvu. Po vytažení z trouby nechte crumble mírně zchladnout a můžete podávat.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, region.rozhlas.cz, karolinafour.cz

Související články