Cuketová směs na topinky je skvělý způsob, jak zužitkovat velkou úrodu a uchovat si zásoby této oblíbené letní zeleniny na pozdější dobu. Její příprava je velmi snadná, stačit vám na ni bude jeden hrnec a vyladit si ji můžete přesně podle své chuti.

Použít ji můžete nejen na topinky, ale i jako univerzální omáčku na těstoviny, rýži nebo zapečené brambory. Při podávání do ní můžete navíc přidat pikantní klobásu, salám či šunku nebo ji na topinkách zapéct se sýrem.

Jak zpracovat úrodu zeleniny? Zavařte ji do sklenic a využijte jako univerzální omáčku na topinky, těstoviny nebo do burgerů. Na postup se můžete podívat ve videu Jaroslava Vajgla alias Těhotného kuchaře.

Zdroj: Youtube

Zeleninový mix

Základní variantu topinkové směsi připravíte z cuket a cibule, pro výraznější chuť je lze doplnit dalšími druhy zeleniny. Skvělá jsou rajčata – čerstvá (ideálně oloupaná), konzervovaná i ve formě protlaku či pyré. Přidat můžete také papriku, mrkev, celer, patizon nebo ačokču. O dochucení se postará česnek, mletá sladká, uzená i pálivá paprika, použít můžete také čerstvé nebo sušené bylinky, případně worcesterovou či sójovou omáčku. O správnou chuťovou vyváženost se postará kombinace cukru a vinného octa.

Proč jíst cuketu?

  • Cuketa je velmi zdravá a nízkokalorická zelenina, která obsahuje velké množství vody, současně je zdrojem vlákniny a důležitých vitaminů a minerálů.
  • Její konzumací podpoříte zdraví pokožky, zraku a imunity, také pomáhá regulovat krevní tlak a pozitivně působí na správnou funkci nervové a svalové soustavy.

Cuketová směs na topinky

Čas přípravy: do 60 minut
Ingredience:

  • 1 000 g cukety
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 2 barevné papriky
  • 1 mrkev
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1-2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička mleté papriky (může být uzená)
  • čerstvé bylinky podle chuti (tymián, majoránka, rozmarýn)
  • rostlinný olej

Příprava:

  1. Cuketu a mrkev omyjte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na tenké proužky, papriku na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejte 3 lžíce oleje a osmahněte na něm cibuli do růžova. Přisypte nakrájené papriky a mrkev a orestujte. Pak přidejte mletou papriku, prolisovaný česnek a nastrouhanou cuketu.
  3. Směs promíchejte, nechte 5 minut dusit a poté přidejte rajčatový protlak, sůl, cukr, vinný ocet a bylinky. Vařte na mírném plameni 30-40 minut bez pokličky, nebo směs vložte do trouby a pečte 40 minut na 200 ºC.
  4. Hotovou směs ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Poté ji nalijte do čistých horkých skleniček, dobře uzavřete víčkem a nechte vychladnout. Pokud chcete topinkovou směs skladovat delší dobu, můžete skleničky zavařit.

Související články