Hovězí vývar je klasikou české kuchyně. Spousta lidí se do jeho přípravy nepouští kvůli strachu, že jeho přípravu nezvládnou. Přitom nejde o nic složitého.

Recept: Hovězí vývar (1 litr vývaru)

Budete potřebovat:

1,5 litru vody, 500 gramů kostí a masa v poměru 1:1, 1 cibuli, 5 kuliček pepře, 120 gramů kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), petrželka, sůl, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list

Postup:

Pokud chcete mít dostatek vývaru na přípravu nedělního oběda, doporučujeme výše uvedené množství surovin alespoň zdvojnásobit.

Maso, kosti i cibuli opláchněte pod studenou vodou. Cibuli rozkrojte napůl a zprudka opečte na pánvi s trochou oleje. Cibule by měla být v místě řezu tmavě hnědá, díky tomu nebude vývar bledý. Do hrnce vhoďte kosti, osolte větší špetkou soli a zalijte studenou vodou. Tento základ začněte postupně zahřívat, čím pomaleji, tím lépe.

Jakmile se začne z vody kouřit, přidejte maso (voda má v tuto chvíli 60 až 70 °C). Pokračujte v zahřívání téměř k varu, v tuto chvíli je třeba začít sbírat pěnu, která by jinak způsobila zakalení vývaru. Hlídejte, abyste polévku nevařili zprudka, ale aby vřela jen částečně. Až se pěna přestane tvořit, přidejte koření, opečenou cibuli.

Polévku vařte bez pokličky, když se odpaří větší množství vody, průběžně ji dolévejte – vždy studenou. Maso by mělo být ve vývaru měkké po asi třech hodinách. Půl hodiny před koncem vaření masa přidejte do vývaru očištěnou kořenovou zeleninu a petrželku. Zelenina se přidává až ke konci, aby stačila změknout, ale neztratila svou chuť.

Maso i zeleninu z vývaru vytáhněte, vývar nechte čtvrt hodiny odstát. Z odpočatého vývaru opatrně seberte tuk, pokud jej máte mnoho. Odstátou polévku slijte, spodní část s usazeninou neslévejte. Nakonec zkompletujte polévku – přidejte maso, zeleninu, ale i nudle.

Zdroj: ireceptar.cz, recepty.cz