Domácí sušenky (cookies) vám udělají radost jako sladká snídaně v kombinaci s bílým jogurtem, dopřát si je můžete jako malý dezert ke kávě po obědě i jako svačinu a zdroj energie na výletě. Oceníte je i v případě, že na vás děti pravidelně loudí sladké dobroty.

Na rozdíl od většiny běžných oplatek obsahují domácí sušenky mnohem méně cukru a díky ovesným vločkám dodají tělu vlákninu, která prospívá trávení a prodlužuje pocit sytosti. Samozřejmě se stále jedná o sladkost a není namístě sníst celý plech na posezení, v rozumné míře si je ale mohou dopřát děti i dospělí.

Jak peče cookies foodbloger pan Cuketka? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Čokoláda, ořechy, sušené ovoce…

Na základ těsta se používá máslo, bílý nebo třtinový cukr, vejce a hladká mouka. Tu lze částečně nahradit celozrnnou variantou nebo vločkami – nejčastěji se používají jemné ovesné, které mají neutrální chuť a během pečení rychle změknou. Vyzkoušet ale můžete i pohankové, špaldové nebo žitné vločky.

Hlavní příchuť pak můžete obměňovat podle svých preferencí nebo domácích zásob. V následujícím receptu jsme zvolili kombinaci vysokoprocentní čokolády a sekaných mandlí, použít můžete ale i lískové či vlašské ořechy, semínka či nakrájené sušené ovoce – rozinky, brusinky, křížaly, jahody, maliny, švestky, třešně nebo třeba meruňky. Do těsta lze přidat i vanilkový extrakt, skořici, perníkové koření nebo kardamom.

Jak dlouho vydrží domácí sušenky?

Domácí sušenky nechte zcela vychladnout a poté je uložte do uzavíratelné dózy nebo plechovky. V suchu a temnu vydrží 1-2 týdny, v lednici měsíc a v mrazničce až půl roku.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak často domů kupujete sušenky a oplatky?

Pravidelně, máme doma stálou zásobu 27 %
Výjimečně, raději peču domácí moučníky 44 %
Vůbec, kupovaným sladkostem se vyhýbám 24 %
Sladkosti nekupuju ani nepeču 4 %

Domácí sušenky s čokoládou, mandlemi a ovesnými vločkami

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 100 g změklého másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 80 g jemných ovesných vloček
  • 50 g hořké čokolády (85%)
  • 60 g mandlí
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Příprava:

  1. Máslo vyjměte z lednice, nakrájejte na kostky a nechte při pokojové teplotě změknout. Mezitím si odvažte všechny zbylé ingredience. Čokoládu a mandle nasekejte nožem na malé kousky. (Pokud máte mandle se slupkou, nejdříve je zalijte vroucí vodou, nechte 5 minut namáčet a poté je oloupejte.) Jedlou sodu promíchejte s moukou.
  2. Troubu předehřejte na 180 ºC a připravte si dva plechy s pečicím papírem. V misce nebo v robotu prošlehejte změklé máslo s cukrem a špetkou soli. Přidejte postupně vejce, ovesné vločky a mouku s jedlou sodou. Nakonec vařečkou vmíchejte čokoládu a mandle.
  3. Lžičkou odebírejte stejné kousky těsta a v podobě hrudek nebo kuliček je pokládejte na pečicí papír. Nechte jim dostatečné rozestupy – hrudky se během pečení roztáhnou do tvaru koleček.
  4. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 10-15 minut do zlatavé barvy. Upečené sušenky nechte vychladnout na mřížce a poté uložte do uzavíratelné dózy nebo plechovky.

Zdroj: countrycupboardcookies.com, vikendovepeceni.cz, cakedbykatie.com

Související články