Stručný souhrn z článku:
- Hlíva ústřičná, hlavní ingredience výživné zimní polévky, je známá pro své zdravotní přínosy a všestranné použití v kuchyni.
- Konzumace hlívy podporuje imunitní systém, snižuje tlak a cholesterol, a je součástí redukčního jídelníčku díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny.
- Recept na falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné zahrnuje jednoduché ingredience a kroky, výsledkem je chutná a zdravá alternativa klasické dršťkové polévky.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Hlíva ústřičná je tradiční ingrediencí asijské kuchyně, využívá se ale po celém světě. K jejím přednostem patří nejen skvělá chuť, ale také vysoký obsah cenných látek, které organismu prospívají v mnoha ohledech.
Konzumací hlívy podpoříte svůj imunitní systém, doporučuje se jako prevence proti vysokému tlaku a pomáhá udržet správnou hladinu cholesterolu. Pozitivní účinky má i při potížích s klouby, kožními problémy a hovoří se o ní i jako o prevenci proti rakovině. Mimo to je skvělým zdrojem vlákniny a obsahuje minimum kalorií, takže se skvěle hodí do redukčního jídelníčku.
Jak hlívu zpracovat?
Hlíva ústřičná výborně chutná v polévkách, v teplých luštěninových a zeleninových salátech, přidat ji můžete i k dušenému masu. Skvělá je také v rizotu nebo zapečených těstovinách, připravuje se z ní také vegetariánský guláš. Hlívu můžete podusit či uvařit, vynikající je také pečená. I po tepelné úpravě má pevnější konzistenci a drží tvar.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Příprava: 35 minut
Ingredience:
500 g hlívy ústřičné
2 středně velké cibule
1 000 ml zeleninového nebo masového vývaru
2 lžíce mleté sladké papriky (použít lze i uzenou)
½ lžičky mletého chilli (lze vynechat)
1 lžíce rajského protlaku
1 lžička mletého kmínu
2 stroužky česneku
sušená majoránka
rostlinný olej
50 g hladké mouky
50 g másla
sůl, pepř
Příprava:
1) Cibuli nakrájejte na kostičky, hlívu nakrájejte nebo natrhejte na proužky.
2) V hrnci rozehřejte 3 lžíce rostlinného oleje a na mírném plameni cibuli orestujte do lehce zlatavé barvy.
3) Přidejte hlívu a poduste ji zhruba 5 minut.
4) Vsypte mletou papriku, přidejte protlak, prolisovaný česnek, kmín, chilli a vše promíchejte.
5) Směs zalijte vývarem a vařte 15 minut.
6) Mezitím si připravte jíšku: na pánvi rozpusťte 50 g másla, přidejte 50 g mouky a 2-3 minuty restujte. Hotovou jíšku nechte vychladnout.
7) Do hrnce s polévkou vložte cedník (síto) a propasírujte přes něj jíšku. Promíchejte a nechte provařit ještě 10-15 minut.
8) V dlaních promněte 1 lžíci sušené majoránky a vsypte do polévky. Promíchejte a podle potřeby dochuťte polévku solí a pepřem.