Výhodou muffinů je kromě snadné přípravy také možnost je neustále obměňovat podle chuti, sezony i domácích zásob. Základní suroviny lze doplnit nepřeberným množstvím ingrediencí – od různých druhů ovoce, přes oříšky, vločky a semínka až po čokoládu a koření. Poslouží vám nejen jako skvělá snídaně nebo dezert ke kávě, ale hodí se i jako svačina na cesty nebo školy.
Na co si dát pozor?
Muffiny zvládnou i ti, kdo nemají s pečením velké zkušenosti, stačí jen dodržet základní pravidla:
- Studené suroviny vyndejte včas z lednice, horké nechte zchladnout. Všechny ingredience by měly mít před přípravou těsta pokojovou teplotu, jinak hrozí, že kypřicí prášek nebude dobře fungovat a moučník nevyběhne nebo se srazí.
- Nejdříve ve dvou miskách zvlášť smíchejte suché a mokré ingredience, a až poté je spojte dohromady.
- Těsto nepřemíchejte. Stačí ho krátce promíchat stěrkou nebo vařečkou tak, aby bylo kompaktní, ale zároveň v něm zůstaly menší hrudky suché mouky. Díky tomu budou muffiny vláčné a nadýchané. Pokud se to s mícháním přežene, zgumovatí.
Dýňové muffiny s perníkovým kořením
Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 12 muffinů
Ingredience:
- 225 g hladké mouky
- 200 g dýňového pyré (postup najdete zde)
- 125 g rozpuštěného másla
- 2 velká vejce
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička perníkového koření (nebo mleté skořice)
Příprava:
- Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky, troubu předehřejte na 180 ºC.
- V misce šlehejte vejce s cukrem, dokud se nerozpustí. Přidejte rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a dýňové pyré. V druhé misce smíchejte mouku s kypřicím práškem a perníkové koření.
- Suché ingredience promíchejte s tekutými, stačit vám bude vařečka nebo stěrka. Těsto není potřeba příliš dlouho a intenzivně míchat, měly by v něm zůstat menší hrudky suché mouky.
- Papírové košíčky naplňte zhruba do dvou třetin těstem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 15–20 minut dozlatova.
Tip navíc:
Před vložením do trouby můžete muffiny ozdobit vlašskými nebo pekanovými ořechy, plátky mandlí, nasekanou čokoládou nebo skořicovou drobenkou.