Tzatziki je neuvěřitelně univerzální a lze ho podávat mnoha způsoby. Nejčastěji slouží jako dip k pita chlebu, zelenině nebo grilovanému masu – zejména gyrosu nebo souvlaki. Výborně doplní také ryby a saláty a uplatní se i jako zdravější alternativa majonézy v sendvičích a hamburgerech.

Šmrnc dodá i masovým kuličkám nebo luštěninovým karbanátkům z čočky a cizrny. Výhodou je i velmi snadná a rychlá příprava - za 15 minut máte hotovo a můžete servírovat.

Jak připravuje tzatziki šéfkuchař Roman Paulus? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Základní suroviny na tzatziki

  • Řecký jogurt: Základní složka, která dodává omáčce krémovost a lehkou kyselost. Používá se hustý řecký jogurt, který je bohatý na bílkoviny a má jemnou texturu. Nedoporučuje se používat běžný bílý jogurt, který je příliš řídký. Alternativou je smetanový jogurt, který je ale potřeba nechat vykapat přes plátýnko, aby se zbavil přebytečné syrovátky.
  • Okurky: Čerstvé salátové okurky můžete nastrouhat se slupkou i bez ní – záleží na vašich chuťových preferencích. Nezapomeňte je po nastrouhání důkladně promačkat a „vyždímat“ v cedníku – omáčka by jinak byla příliš vodnatá.
  • Česnek: Jemně nasekaný nebo prolisovaný česnek dodává omáčce výraznou chuť. Jeho množství volte podle své chuti – začít můžete jedním stroužkem a podle potřeby přidat další.
  • Olivový olej: Extra panenský olivový olej dodává tzatziki výjimečnou chuť a zároveň podtrhne i všechny ostatní ingredience. Použijte opravdu kvalitní a chutný výrobek, ideálně vyrobený v Řecku.
  • Kopr: Čerstvý mladý kopr je tradiční bylinka, která v tzatziki nemůže chybět. Na přípravu nepoužívejte tvrdé stonky, ale jen jemnou část natě. Kromě kopru můžete do tzatziki přidat také aromatickou čerstvou mátu.
  • Ocet nebo citronová šťáva: Kyselá složka dodá omáčce svěžest a vyváženost. Použít můžete kvalitní bílý vinný ocet, ale o skvělou chuť se postará i citron.

Tzatziki

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 400 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
  • 1 salátová okurka hadovka
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3 lžíce nakrájeného kopru
  • 1-2 lžíce nasekaných mátových lístků (lze vynechat)
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Okurku nastrouhejte na hrubém struhadle, vložte do síta nebo cedníku a nechte vykapat přebytečnou vodu.
  2. Do jogurtu vmíchejte nasekaný kopr a mátu, pokud ji chcete použít, přidejte prolisovaný stroužek česneku, ¼ lžičky soli, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Vše důkladně promíchejte.
  3. Okapanou okurku ještě důkladně vyždímejte a poté ji přidejte do ochucené jogurtové směsi. Na závěr tzatziki ještě pokapejte olivovým olejem a podávejte.

Zdroj: www.reckonasbavi.cz, forbes.cz, www.cuketka.cz

Související články