Houbové karbanátky lze připravit na mnoho způsobů. Základem jsou orestované a podušené čerstvé houby – hříbky, bedly, babky, klouzky, ryzce, václavky... Čím pestřejší mix druhů použijete, tím budou karbanátky lepší.

Poklad z lesa

Lesní houby jsou nutričně hodnotnou potravinou. Obsahují minimum kalorií, ale jejich konzumací dodáte tělu draslík, hořčík, selen, provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin D. Působí jako antioxidant, nezatěžují ledviny, příznivě ovlivňují krevní tlak a podporují imunitu. Jsou vhodné i při redukční dietě – v tomto případě ale samozřejmě záleží na způsobu zpracování.

Na co dát pozor?

Houby mají velmi krátkou trvanlivost a rychle se kazí, takže je nutné zpracovat všechny úlovky co nejdříve po sběru. Nezbytná je také dostatečná tepelná úprava, protože i jedlé houby mohou být v syrovém stavu jedovaté.

Rychlé houbové karbanátky

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 500 g čerstvých lesních hub
  • 2 vejce (velikost M)
  • 1 žlutá cibule
  • 200 g strouhanky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • rostlinný olej

Příprava:

  1. Očištěné houby nakrájejte, cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 3 lžíce oleje, osmahněte na něm cibuli do mírně zlatavé barvy a přidejte houby. Krátce orestujte, lehce osolte, podlijte trochou vody a duste do změknutí asi 10 minut (záleží na druhu použitých hub).
  2. Jakmile jsou houby měkké a odpaří se všechna voda, odstavte hrnec a směs nechte vychladnout. Podle potřeby houby překrájejte na menší kousky.
  3. Ve velké misce rozšlehejte vejce, přidejte houby, sůl, mletý pepř, kmín, majoránku a prolisovaný česnek. Postupně přisypávejte strouhanku, tak aby vznikla optimálně hustá směs, z níž jdou tvarovat karbanátky. Ty poté ještě obalte ve strouhance a smažte na oleji dozlatova z obou stran asi 3 minuty.
  4. Podávejte s vařenými bramborami, bramborovou kaší, čerstvým pečivem nebo zeleninovým salátem.

Tipy navíc:

  • Místo strouhanky lze směs zahustit houskou nebo rohlíkem namočeným v mléce, vařenou červenou čočkou nebo jemnými či rozmixovanými ovesnými vločkami.
  • Karbanátky můžete také upéct v troubě nebo horkovzdušné fritéze – budou méně tučné.
  • Zbylé karbanátky uložte hned po vychladnutí do lednice. Výborně chutnají i studené.
  • Místo kmínu a majoránky lze použít sušený tymián a rozmarýn.
  • Společně s cibulí můžete opéct i kostičky slaniny nebo špeku.

Související články