Advent je tady a s ním i všudypřítomné cukroví a vánoční dobroty, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Pokud si ale chcete od cukru trochu odpočinout, vyzkoušejte tyto křupavé jablečné chipsy. Jsou voňavé, jednoduché na přípravu a skvěle poslouží jako zdravější alternativa nejen pro dospělé, ale i pro děti. Díky skořici získají vánoční nádech, a přitom neobsahují ani špetku přidaného cukru.
Rychlé a zdravé
Jablečné chipsy se dají připravit i v běžné troubě, zabere to ale poměrně dost času. Plátky jablek se v tomto případě pečou při teplotě 100 ºC po dobu 90 až 120 minut. Horkovzdušná fritéza tento proces radikálně zrychlí – chipsy budete mít hotové za 15 minut. Skvělé jsou nejen jako svačina nebo alternativa ke sladkému cukroví, ale dají se použít i jako originální jedlý dárek vlastní výroby.
Zkuste i jiné ovoce
Kromě jablek si můžete připravit chipsy i z jiných druhů ovoce – vyzkoušejte třeba hrušky, banány, mango nebo ananas. Doba pečení se bude u každého druhu lišit. Čím šťavnatější dužina, tím delší čas příprava zabere.
Jablečné chipsy se skořicí (z horkovzdušné fritézy)
Doba přípravy: do 30 minut
Ingredience:
- 2 střední jablka
- 1 lžička skořice
Příprava:
- Jablka omyjte, osušte a zbavte jádřinců. Na struhadle nebo mandolíně je nakrájejte na tenké plátky (1–3 mm). Posypte je skořicí a promíchejte.
- Plátky jablek vyskládejte do horkovzdušné fritézy. Teplotu nastavte na 160 ºC a dobu přípravy na 15 minut. V průběhu přípravy jablka několikrát zkontrolujte a lehce promíchejte.
- Po upečení je nechte vychladnout a podávejte, případně uložte do textilního sáčku nebo uzavíratelné sklenice.