Bublanina je klasický letní moučník, kterému sluší všechny druhy ovoce. Klasika je varianta s třešněmi, ale skvělá je i s jahodami, borůvkami, meruňkami, ostružinami, malinami nebo rebarborou. K základním ingrediencím patří mouka, vejce, tuk, cukr a mléko – v tomto receptu ho ale nahrazuje bílý jogurt, díky němuž je těsto chutnější a vláčnější. Stejně dobře bude fungovat i kefír, kyška nebo acidofilní mléko.

Ideální pro začátečníky nebo na chatu

Příprava bublaniny je velmi snadná – nepotřebujete žádný šlehač ani kuchyňského robota, všechny ingredience stačí postupně smíchat v misce, nalít na plech nebo do formy a poté na těsto vyskládat ovoce.

Na odměřování vám navíc postačí obyčejný hrnek o objemu 250 ml. Jedná se o ideální recept pro ty, kdo mají s pečením málo zkušeností, a oceníte ho i na chatě či chalupě se skromně vybavenou kuchyní.

Na co dát pozor?

Jedinou věc, kterou při přípravě bublaniny nepodceňte, je stejná teplota ingrediencí. Vejce a jogurt (případně olej) vyjměte z lednice alespoň 30 minut předem. Pokud by byly suroviny příliš studené, kypřicí prášek nebude správně fungovat. Těsto se vám pak může srazit při pečení nebo po vyjmutí z trouby.

Obměna základního receptu

Výhodou receptu je, že základní ingredience si můžete upravit podle sebe. Mouku lze použít polohrubou i hladkou, čtvrtinu uvedeného množství (tedy ½ hrnku) můžete nahradit celozrnnou variantou, ovesnými vločkami nebo strouhaným kokosem.

Množství cukru je v tomto případě spíše menší, takže pokud máte raději sladší moučníky nebo místo jahod použijete kyselejší druh ovoce, můžete ho až zdvojnásobit.

Jahodová bublanina bez vážení

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek neslazeného bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 500 g jahod (nebo jiného ovoce)

Příprava:

  1. Všechny ingredience vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem. Plech nebo formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Jahody omyjte, zbavte lístků a nakrájejte na půlky. Mouku dobře promíchejte s kypřicím práškem.
  3. Troubu předehřejte na 170 °C. V misce metličkou rozšlehejte vejce s cukrem. Přidejte jogurt, olej a poté vmíchejte mouku s kypřicím práškem.
  4. Těsto vylijte na plech, rozetřete a navrch vyskládejte jahody. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 30–40 minut. Ke konci zapíchněte do středu těsta špejli – pokud na ní nezůstanou vlhké drobečky těsta, můžete bublaninu z trouby vyndat.
  5. Hotovou bublaninu nechte vychladnout a při podávání poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: www.recipetineats.com, www.toprecepty.cz

Související články