Recept na jihočeský koláč není vůbec složitý a použít na něj můžete čerstvé i mražené borůvky. Jeho základ tvoří klasické kynuté těsto, které se vyválí na tenký plát, pokryje borůvkami a posype drobenkou a plátky mandlí. Recept na něj představil pekař a cukrář Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu, konkrétně v epizodě s názvem Koláče. Jako vždy přidal i několik praktických tipů, díky nimž se vám dílo zaručeně povede.
Chcete vidět postup přípravy jihočeského koláče krok za krokem? Celý díl najdete v iVysílání České televize na tomto odkazu.
Tipy od profesionála
Ve zmíněné epizodě připravují Josef Maršálek s Terezou Bebarovou tři druhy koláčů z jednoho těsta, které rozdělí na třetiny a nechají je zvlášť vykynout do dvojnásobného objemu. Pokud budete chtít péct pouze jeden jihočeský koláč, jednoduše vydělte níže uvedené množství třemi.
Oblíbenou metodou populárního pekaře je příprava kynutého těsta tzv. na záraz, což znamená, že se kvásek nenechává vzejít zvlášť, ale droždí se rozdrobí přímo do mouky společně s ostatními ingrediencemi. Důležité je nechat máslo včas povolit na pokojovou teplotu, aby změklo. Nepřidávejte máslo rozpuštěné – těsto by bylo příliš řídké a během kynutí by se až příliš zpevnilo.
Fígl s drobenkou
Důležitou součástí koláče je drobenka, do níž Josef Maršálek použil místo klasické mouky krupici. Zajímavostí je, že v tomto receptu se drobenka nepřidává až na závěr na ovoce, ale sype se přímo na rozválené těsto. Proč? Borůvky obsahují hodně tekutiny, a díky tomuto postupu zůstane šťáva na povrchu a nevsákne se do těsta. Jako posypka, díky níž bude moučník příjemně křupat, slouží tenké plátky mandlí.
Jihočeský borůvkový koláč podle Josefa Maršálka
Ingredience na základní kynuté těsto:
- 1 kg hladké mouky na kynutá těsta
- 550 ml mléka
- 3 vejce velikosti M
- 100 g cukru krupice
- 200 g másla
- 40 g droždí
- citronová kůra
- 10 g soli
Drobenka:
- 70 g krupice
- 40 g másla
- 40 g cukru krupice
- 1 g soli
Na dokončení:
- 1 kg lesních borůvek
- 100 g mandlových plátků
- 100 g másla
- rum
Příprava:
- Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr, droždí, nastrouhanou citronovou kůru, vlažné mléko a vajíčka. Vše důkladně promíchejte ručně nebo v robotu. Jakmile se ingredience spojí, přidejte k nim změklé máslo a sůl.
- Pokračujte v hnětení, dokud nevznikne hladké, pružné těsto, které se nelepí na stěny nádoby. Poté ho přikryjte kuchyňskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- V misce smíchejte krupici, cukr, máslo a sůl a prsty vypracujte drobenku. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Vykynuté těsto rozválejte na pečicím papíru na tenký plát ve tvaru obdélníku, přeložte ho na plech a rovnoměrně posypte drobenkou. Přidejte borůvky, plátky mandlí a ihned vložte do trouby. Pečte 12–15 minut do zlatavé barvy. Na závěr koláč pokapejte rozpuštěným máslem s kapkou rumu.