Ovocné moučníky k létu neodmyslitelně patří a v repertoáru pekaře a cukráře Josefa Maršálka jich najdeme celou řadu. V minulých dílech našeho letního seriálu jsme vám představili například jeho recept na jihočeský koláč s borůvkami, bezlepkový tvarohový koláč nebo voňavé muffiny s višněmi a šalvějí. Následující recept patří do kategorie jednoduchých dezertů, který zvládnete i v případě, že s pečením nemáte příliš velké zkušenosti. Jeho příprava je navíc velmi rychlá, takže ho stihnete i v případě, že se vám nečekaně ohlásí návštěva.

Tvaroh a jogurt

K základním ingrediencím na těsto se kromě mouky, vajec a másla přidává v tomto případě také tvaroh a bílý jogurt. Díky nim je koláč po upečení krásně vláčný, navíc oproti jiným dezertům obsahuje vyšší množství bílkovin. Rozdíl je i v použité mouce. Přestože se nejčastěji peče z hladké nebo polohrubé, v tomto případě si připravte mouku hrubou. Těsto totiž obsahuje hodně tekutých ingrediencí a hrubá mouka tekutinu dobře nasaje.

Pokud byste místo ní zvolili hladkou mouku, bude koláč po upečení gumový. Trochu mouky budete potřebovat i na obalení ovoce – díky tomu nepropadne těstem na dno a po rozkrojení vznikne na řezu hezká mozaika.

Speciální přísada

Tajnou přísadou, kterou Josef Maršálek do těsta přidává, je strouhaný čerstvý zázvor. Tento aromatický kořen výborně ladí s lesním ovocem a podtrhne jeho chuť. Štiplavosti se bát nemusíte – po upečení vymizí. Zkušený cukrář doporučuje oloupat slupku pomocí lžíce, aby vzniklo co nejméně odpadu. Použít ale můžete i klasickou škrabku nebo malý nůž.

Recept na tento ovocný koláč představil Josef Maršálek v oblíbeném pořadu Buchty po ránu. Pokud se chcete na celý postup přípravy podívat, najdete ho v iVysílání České televize na tomto odkazu.

Koláč s ovocem a drobenkou podle Josefa Maršálka

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience na třené těsto:

  • 500 g tvarohu plnotučného v kelímku
  • 250 g jogurtu
  • 120 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 110 g hrubé mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 50 g strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 g soli
  • 3 ks vejce o velikosti M
  • 1 ks menšího citronu (kůra i šťáva)

Drobenka:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 40 g másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 g soli

Na dokončení:

  • 500 g lesního ovoce
  • 10 g univerzální mouky

Příprava:

  1. V míse smíchejte tvaroh, jogurt a krupicový i vanilkový cukr. Přidejte vejce, sůl a strouhaný zázvor a metlou dobře zamíchejte. Úplně nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva a rozpuštěné vychladlé máslo.
  2. Troubu předehřejte na 170 ºC. Koláčovou formu vytřete olejem a vysypte hrubou moukou. Ovoce lehce promíchejte s hrubou moukou a z uvedených ingrediencí pomocí prstů připravte drobenku.
  3. Těsto nalijte do koláčové formy, stěrkou ho dobře uhlaďte a navrch nasypte ovoce obalené v mouce a poté drobenku.
  4. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 35–40 minut. Před vytažením otestujte špejlí, zda je hotový – musí zůstat téměř suchá. Poté koláč vyjměte z trouby a nechte ho na mřížce vychladnout.

Související články