Ovocné moučníky k létu neodmyslitelně patří a v repertoáru pekaře a cukráře Josefa Maršálka jich najdeme celou řadu. V minulých dílech našeho letního seriálu jsme vám představili například jeho recept na jihočeský koláč s borůvkami, bezlepkový tvarohový koláč nebo voňavé muffiny s višněmi a šalvějí. Následující recept patří do kategorie jednoduchých dezertů, který zvládnete i v případě, že s pečením nemáte příliš velké zkušenosti. Jeho příprava je navíc velmi rychlá, takže ho stihnete i v případě, že se vám nečekaně ohlásí návštěva.
Tvaroh a jogurt
K základním ingrediencím na těsto se kromě mouky, vajec a másla přidává v tomto případě také tvaroh a bílý jogurt. Díky nim je koláč po upečení krásně vláčný, navíc oproti jiným dezertům obsahuje vyšší množství bílkovin. Rozdíl je i v použité mouce. Přestože se nejčastěji peče z hladké nebo polohrubé, v tomto případě si připravte mouku hrubou. Těsto totiž obsahuje hodně tekutých ingrediencí a hrubá mouka tekutinu dobře nasaje.
Pokud byste místo ní zvolili hladkou mouku, bude koláč po upečení gumový. Trochu mouky budete potřebovat i na obalení ovoce – díky tomu nepropadne těstem na dno a po rozkrojení vznikne na řezu hezká mozaika.
Speciální přísada
Tajnou přísadou, kterou Josef Maršálek do těsta přidává, je strouhaný čerstvý zázvor. Tento aromatický kořen výborně ladí s lesním ovocem a podtrhne jeho chuť. Štiplavosti se bát nemusíte – po upečení vymizí. Zkušený cukrář doporučuje oloupat slupku pomocí lžíce, aby vzniklo co nejméně odpadu. Použít ale můžete i klasickou škrabku nebo malý nůž.
Recept na tento ovocný koláč představil Josef Maršálek v oblíbeném pořadu Buchty po ránu. Pokud se chcete na celý postup přípravy podívat, najdete ho v iVysílání České televize na tomto odkazu.
Koláč s ovocem a drobenkou podle Josefa Maršálka
Doba přípravy: do 60 minut
Ingredience na třené těsto:
- 500 g tvarohu plnotučného v kelímku
- 250 g jogurtu
- 120 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 110 g hrubé mouky
- 6 g prášku do pečiva
- 50 g strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 g soli
- 3 ks vejce o velikosti M
- 1 ks menšího citronu (kůra i šťáva)
Drobenka:
- 80 g polohrubé mouky
- 40 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 1 g soli
Na dokončení:
- 500 g lesního ovoce
- 10 g univerzální mouky
Příprava:
- V míse smíchejte tvaroh, jogurt a krupicový i vanilkový cukr. Přidejte vejce, sůl a strouhaný zázvor a metlou dobře zamíchejte. Úplně nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva a rozpuštěné vychladlé máslo.
- Troubu předehřejte na 170 ºC. Koláčovou formu vytřete olejem a vysypte hrubou moukou. Ovoce lehce promíchejte s hrubou moukou a z uvedených ingrediencí pomocí prstů připravte drobenku.
- Těsto nalijte do koláčové formy, stěrkou ho dobře uhlaďte a navrch nasypte ovoce obalené v mouce a poté drobenku.
- Koláč vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 35–40 minut. Před vytažením otestujte špejlí, zda je hotový – musí zůstat téměř suchá. Poté koláč vyjměte z trouby a nechte ho na mřížce vychladnout.