Vdolky patří do klasické české kuchyně, i když jejich nejrozšířenější variantu známe jako vdolečky bavorské. Nadýchané smažené nebo pečené bochánky z kynutého těsta se podávají s tvarohem nebo šlehačkou a švestkovými povidly. Použít lze i jablečná nebo hrušková povidla, případně oblíbenou marmeládu a jako posypku nastrouhaný tvrdý tvaroh.

Tvarohové těsto bez kynutí

Josef Maršálek představil v pořadu Buchty po ránu rychlou a snadnou variantu vdolků, na jejichž přípravu nebudete potřebovat droždí, a tedy ani dostatek času na vykynutí. „Když víte, že k vám přijde návštěva ve 12 hodin, a vy jste se to dozvěděli v 11, ještě klidně můžete zadělat na vdolky,“ říká k receptu oblíbený pekař a cukrář v pořadu Buchty po ránu. Příprava je opravdu jednoduchá – stačí v misce smíchat všechny suroviny, nechat těsto 12-15 minut odpočinout v lednici, a pak hned můžete začít vykrajovat a smažit.

Chcete se podívat na přípravu tvarohových vdolků krok za krokem? Celý postup můžete zhlédnout v pořadu Buchty po ránu, který najdete na tomto odkazu v iVysílání České televize.

Vdolky z tvarohového těsta podle Josefa Maršálka

Čas přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 300 g dětské krupice
  • 1 vejce M
  • 6 g prášku do pečiva
  • 40 g oleje
  • 20 g cukru krupice
  • 5 g soli
  • 1 citron
  • olej na smažení
  • mouka na vyválení

Na dozdobení:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g smetany 33%
  • 40 g cukru krupice
  • 200 g povidel

Příprava:

  1. V misce smíchejte tvaroh, vejce, sůl, krupicový cukr a nastrouhanou kůru z citronu. Přilijte olej a nakonec vsypte krupičku s práškem do pečiva. Suroviny nešlehejte, pouze vše důkladně promíchejte. Těsto uložte do lednice na 12-15 minut. Nenechte se zaskočit, když bude těsto na pohled trochu řidší – během odpočinku se krásně zpevní.
  2. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na sílu malíčku a pomocí kulatého tvořítka nebo skleničky vykrajujte kolečka. Uprostřed můžete vytvořit otvor jako u donutu. Vdolky smažte v rozehřátém oleji (170 ºC) dozlatova, a poté je nechte okapat od přebytečného tuku na papírovém ubrousku.
  3. Z tvarohu, smetany a cukru si připravte krém. Všechny ingredience prošlehejte šlehačem do pevné konzistence, směsí naplňte cukrářský sáček a vychladlé vdolky ozdobte. Na závěr přidejte švestková povidla.

Praktické tipy navíc:

  • Dětskou krupičku můžete nahradit hrubou moukou.
  • Tvarohový krém šlehejte pozvolna na nižší rychlost, dokud nezpevní. Pokud se přešlehá, zřídne.
  • Vykrajování koleček vám půjde lépe, pokud před ním okraje sklenice nebo tvořítka vložíte do misky s moukou.

Související články