Vdolky patří do klasické české kuchyně, i když jejich nejrozšířenější variantu známe jako vdolečky bavorské. Nadýchané smažené nebo pečené bochánky z kynutého těsta se podávají s tvarohem nebo šlehačkou a švestkovými povidly. Použít lze i jablečná nebo hrušková povidla, případně oblíbenou marmeládu a jako posypku nastrouhaný tvrdý tvaroh.
Tvarohové těsto bez kynutí
Josef Maršálek představil v pořadu Buchty po ránu rychlou a snadnou variantu vdolků, na jejichž přípravu nebudete potřebovat droždí, a tedy ani dostatek času na vykynutí. „Když víte, že k vám přijde návštěva ve 12 hodin, a vy jste se to dozvěděli v 11, ještě klidně můžete zadělat na vdolky,“ říká k receptu oblíbený pekař a cukrář v pořadu Buchty po ránu. Příprava je opravdu jednoduchá – stačí v misce smíchat všechny suroviny, nechat těsto 12-15 minut odpočinout v lednici, a pak hned můžete začít vykrajovat a smažit.
Chcete se podívat na přípravu tvarohových vdolků krok za krokem? Celý postup můžete zhlédnout v pořadu Buchty po ránu, který najdete na tomto odkazu v iVysílání České televize.
Vdolky z tvarohového těsta podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: do 60 minut
Ingredience:
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 300 g dětské krupice
- 1 vejce M
- 6 g prášku do pečiva
- 40 g oleje
- 20 g cukru krupice
- 5 g soli
- 1 citron
- olej na smažení
- mouka na vyválení
Na dozdobení:
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g smetany 33%
- 40 g cukru krupice
- 200 g povidel
Příprava:
- V misce smíchejte tvaroh, vejce, sůl, krupicový cukr a nastrouhanou kůru z citronu. Přilijte olej a nakonec vsypte krupičku s práškem do pečiva. Suroviny nešlehejte, pouze vše důkladně promíchejte. Těsto uložte do lednice na 12-15 minut. Nenechte se zaskočit, když bude těsto na pohled trochu řidší – během odpočinku se krásně zpevní.
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na sílu malíčku a pomocí kulatého tvořítka nebo skleničky vykrajujte kolečka. Uprostřed můžete vytvořit otvor jako u donutu. Vdolky smažte v rozehřátém oleji (170 ºC) dozlatova, a poté je nechte okapat od přebytečného tuku na papírovém ubrousku.
- Z tvarohu, smetany a cukru si připravte krém. Všechny ingredience prošlehejte šlehačem do pevné konzistence, směsí naplňte cukrářský sáček a vychladlé vdolky ozdobte. Na závěr přidejte švestková povidla.
Praktické tipy navíc:
- Dětskou krupičku můžete nahradit hrubou moukou.
- Tvarohový krém šlehejte pozvolna na nižší rychlost, dokud nezpevní. Pokud se přešlehá, zřídne.
- Vykrajování koleček vám půjde lépe, pokud před ním okraje sklenice nebo tvořítka vložíte do misky s moukou.