Sorbet je lehká a svěží verze zmrzliny, která se skvěle hodí do horkých letních dnů. Neobsahuje mléko ani smetanu, takže je vhodná i pro ty, kdo nemohou konzumovat mléčné výrobky. Na jeho přípravu navíc stačí jen 3 základní ingredience – voda, cukr a ovocné pyré. Použít můžete jakýkoliv druh ovoce: jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, meloun, ale třeba i meruňky, nektarinky nebo švestky.
Doplnit je lze navíc bylinkami, jako je máta, meduňka, levandule nebo bazalka. Verzi pro dospělé můžete obohatit i o skleničku alkoholu, například bílé víno, sekt nebo ovocnou pálenku.
Jde to i bez zmrzlinovače
Pokud nevlastníte přístroj na domácí výrobu zmrzliny, vůbec to nevadí. Při správném postupu zvládnete připravit sorbet i bez něj. Důležité je hotovou směs během mražení pravidelně míchat – a to každých 15 až 20 minut po dobu asi 2 hodin. Pokud byste tento krok vynechali, vytvoří se v misce jeden velký kus ledu. Tímto postupem se zmražená směs postupně propojuje s nezamraženou, díky čemuž sorbet získá správnou konzistenci.
Recept na jablečno-bazalkový sorbet představil Josef Maršálek v oblíbeném pořadu Buchty po ránu. Na celý postup krok za krokem se můžete podívat v iVysílání České televize na tomto odkazu.
Sorbet z jablek a bazalky podle Josefa Maršálka
Doba přípravy: do 30 minut + 2 hodiny mražení
Ingredience:
- 300 g letních jablek (bez jádřinců)
- 180 g cukru krupice
- 200 g vody
- 35 g listů čerstvé bazalky
- 75 g limetkové šťávy
- 70 g bílého vína
Příprava:
- Jablka bez jádřinců nakrájejte na menší kousky, slupku neodstraňujte.
- Přidejte cukr, vodu, limetkovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 20 minut.
- Směs nechte dobře vychladnout, přidejte víno, bazalku a v barovém mixéru či tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka.
- Směs nechte zmrazit ve zmrzlinovači nebo ji přelijte do misky a vložte do mrazáku. Každých 15 minut promíchejte metličkou, aby sorbet získal správnou konzistenci. Zhruba po dvou hodinách bude připravený k podávání.