Sorbet je lehká a svěží verze zmrzliny, která se skvěle hodí do horkých letních dnů. Neobsahuje mléko ani smetanu, takže je vhodná i pro ty, kdo nemohou konzumovat mléčné výrobky. Na jeho přípravu navíc stačí jen 3 základní ingredience – voda, cukr a ovocné pyré. Použít můžete jakýkoliv druh ovoce: jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, meloun, ale třeba i meruňky, nektarinky nebo švestky.

Doplnit je lze navíc bylinkami, jako je máta, meduňka, levandule nebo bazalka. Verzi pro dospělé můžete obohatit i o skleničku alkoholu, například bílé víno, sekt nebo ovocnou pálenku.

Jde to i bez zmrzlinovače

Pokud nevlastníte přístroj na domácí výrobu zmrzliny, vůbec to nevadí. Při správném postupu zvládnete připravit sorbet i bez něj. Důležité je hotovou směs během mražení pravidelně míchat – a to každých 15 až 20 minut po dobu asi 2 hodin. Pokud byste tento krok vynechali, vytvoří se v misce jeden velký kus ledu. Tímto postupem se zmražená směs postupně propojuje s nezamraženou, díky čemuž sorbet získá správnou konzistenci.

Recept na jablečno-bazalkový sorbet představil Josef Maršálek v oblíbeném pořadu Buchty po ránu. Na celý postup krok za krokem se můžete podívat v iVysílání České televize na tomto odkazu.

Sorbet z jablek a bazalky podle Josefa Maršálka

Doba přípravy: do 30 minut + 2 hodiny mražení

Ingredience:

  • 300 g letních jablek (bez jádřinců)
  • 180 g cukru krupice
  • 200 g vody
  • 35 g listů čerstvé bazalky
  • 75 g limetkové šťávy
  • 70 g bílého vína

Příprava:

  1. Jablka bez jádřinců nakrájejte na menší kousky, slupku neodstraňujte.
  2. Přidejte cukr, vodu, limetkovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 20 minut.
  3. Směs nechte dobře vychladnout, přidejte víno, bazalku a v barovém mixéru či tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka.
  4. Směs nechte zmrazit ve zmrzlinovači nebo ji přelijte do misky a vložte do mrazáku. Každých 15 minut promíchejte metličkou, aby sorbet získal správnou konzistenci. Zhruba po dvou hodinách bude připravený k podávání.

Související články