Ovocné knedlíky jsou klasika, kterou milují děti i dospělí. Připravují se v mnoha podobách a s nejrůznějšími druhy ovoce, které je právě v sezoně. Obecně platí, že jsou do nich vhodné takové druhy ovoce, které drží tvar, ale zároveň mají šťavnatou dužinu, která i během krátkého vaření pustí šťávu a dochutí těsto. Skvělé jsou jahody, třešně, meruňky, broskve, blumy, švestky, borůvky, klidně ale můžete použít i na kousky nakrájená jablka nebo hrušky.

Jak na bramborové těsto

Příprava knedlíků z bramborového těsta není složitá, má ale svá pravidla. Výhodou je, že nemusíte čekat, až vykyne, protože se při jeho přípravě nepoužívá žádné droždí. Hotové je během chvilky a uvařené také, nezapomeňte si ale včas připravit brambory.

Ty je třeba uvařit nebo upéct i se slupkou, nechat zcela vychladnout a následně oloupat. Ideální je nachystat si je den předem. Josef Maršálek radí při zpracování postupovat rychle: „Bramborové těsto rádo řídne – dlouhým mícháním, hnětením. Doporučuji opravdu jenom krátce zamíchat, aby se všechny ingredience spojily,“ řekl zkušený pekař a cukrář v pořadu Buchty po ránu, kde tento recept na ovocné knedlíky představil.

Trik s mandlí a strouhankou

V původní verzi receptu používá Josef Maršálek vypeckované blumy, do nichž před zabalením do těsta vloží mandli. Ta přidá další chuťový rozměr a navíc při jídle příjemně křupne. Stejný trik můžete použít i u švestek či meruněk. Jako posypku volí místo tradičního máku karamelizovanou strouhanku se skořicí, která knedlíky povýší na luxusní jídlo.

Chcete se podívat na přípravu ovocných knedlíků z bramborového těsta krok za krokem? Najdete ji v pořadu Buchty po ránu, který je dostupný v iVysílání České televize na tomto odkazu.

Ovocné knedlíky z bramborového těsta podle Josefa Maršálka

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 800 g oloupaných a uvařených brambor
  • 25 g bramborového škrobu
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 vejce o velikosti M
  • 3 g soli

Náplň:

  • 1 000 g švestek nebo blum
  • 50 g mandlí

Karamelizovaná strouhanka:

  • 50 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 100 g strouhanky
  • 3 g skořice

Na dokončení:

  • máslo
  • med

Příprava:

  1. Vychladlé brambory nastrouhejte najemno, přidejte sůl, vejce a mouku se škrobem. Rychle vytvořte kompaktní těsto – ručně nebo v robotu.
  2. Švestky vypeckujte, místo pecky vložte mandli a obalujte je tenkou vrstvou těsta. Vložte do vroucí osolené vody a vařte 5 až 6 minut. Jakmile vyplavou, dejte jim ještě minutu a vyjměte je z hrnce ven.
  3. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte třtinový cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přisypte strouhanku a míchejte, dokud nebude úplně obalená máslovým karamelem. Úplně nakonec přidejte skořici. Směs nechte za občasného míchání vychladnout.
  4. Uvařené knedlíky podávejte s karamelizovanou strouhankou, rozpuštěným máslem a medem.

Související články