Koprová omáčka je tradiční součástí české kuchyně a má své skalní fanoušky i zaryté odpůrce. Z výživového hlediska se nejedná právě o nejvyváženější pokrm – v klasickém receptu se připravuje z máslové jíšky, vývaru, tučné smetany a doslazuje se cukrem. Díky tomu samozřejmě výborně chutná, ale zároveň se řadí do kategorie jídel, jež bychom si měli dopřávat občas.

Její zeleninovou variantu si naopak můžete vychutnat mnohem častěji. Je lehká, dobře stravitelná a v kombinaci s vajíčkem jako zdrojem bílkovin se hodí i do redukční diety. Během přípravy se nepoužívá žádná mouka, takže zapadne i do bezlepkového jídelníčku. V neposlední řadě přijde tento recept vhod při velké úrodě cuket, kterou potřebujete zužitkovat.

Recept na cuketovou koprovku má v repertoáru i food blogger pan Cuketka. V jeho podání se o trochu více blíží klasické verzi – na postup se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Co budete potřebovat?

Na zeleninovou koprovou omáčku si připravte cukety – použít můžete zelené i žluté, podle toho, jaké máte aktuálně k dispozici. Loupat je nemusíte, stačí slupku jen očistit. O to, aby měla omáčka krémovou konzistenci i bez použití mouky, se postarají dvě středně velké brambory.

O výraznější chuť omáčky se postará cibule. Další ingrediencí je smetana – zvolit můžete zakysanou, která se postará i o příjemně navinulou chuť.

Vhodná je i smetana na vaření s 12 % tuku, pokud nehlídáte kalorie, použijte klidně tučnější verzi ke šlehání. Použít lze i rostlinnou variantu. Na dochucení si připravte čerstvý kopr, ocet a sůl.

Pokud použijete sterilovaný kopr, obejdete se i bez octa. Díky jemně nasládlé chuti cukety obvykle není potřeba omáčku doslazovat. Připravit ji lze z drůbežího, hovězího i zeleninového vývaru, ale vystačíte si i s vodou.

Cuketová koprovka

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 500 g cukety
  • 1 větší cibule
  • 2 střední brambory
  • 100-200 ml smetany
  • hrst čerstvého kopru
  • 1 lžíce octa
  • 1 000 ml vody (nebo vývaru)
  • rostlinný olej
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Cibuli nasekejte nadrobno, brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cuketu omyjte a nakrájejte na větší kousky.
  2. V hrnci rozehřejte olej a na mírném plameni osmahněte cibuli dorůžova. Přidejte brambory a cuketu, krátce orestujte, osolte, opepřete a zalijte vodou. Vařte přibližně 15 minut, dokud nebudou brambory zcela měkké.
  3. Jakmile je zelenina uvařená, rozmixujte ji ponorným mixérem. Pokud chcete mít omáčku dokonale hladkou, ještě ji propasírujte přes síto. Vmíchejte lžíci octa, promíchejte a přidejte smetanu a nasekaný kopr. Omáčku už nevařte. Podle chuti můžete přidat sůl, ocet nebo lehce dosladit cukrem. Podávejte s vajíčky natvrdo, jako přílohu můžete zvolit vařené brambory nebo knedlíky.

Související články