Květák je oblíbená a všestranná zelenina s jemnou chutí, kterou lze kombinovat s pestrou škálou ingrediencí, bylinek i koření. Výborně se hodí i do redukčního jídelníčku, protože obsahuje minimum kalorií (jen 22 kcal na 100 gramů) a navíc je skvělým zdrojem vlákniny, která prodlužuje pocit sytosti a podporuje dobré trávení.

Připravit ho lze na mnoho způsobů – skvěle chutná pečený, grilovaný, smažený, zapečený se sýrem a smetanou, jako součást indického kari, v podobě placiček i polévky. V české kuchyni je oblíbený také jako tzv. mozeček, tedy směs vařených květákových růžiček s vejci. Jedná se o jednoduché, zdravé a levné jídlo, které má ale jednu slabost. Na talíři často nevypadá příliš vábně. Podávat ho ale lze i v úhlednější verzi – jako omeletu.

Květák s vajíčky není oblíbený jen u nás. Podívejte se na přípravu květákové omelety ve španělském stylu:

Zdroj: Youtube

Květák nejdříve předvařte

Růžičky květáku je třeba před přípravou předvařit, aby změkly. V hrnci s vroucí osolenou vodou to bude trvat 5-10 minut podle velikosti růžiček, druhou variantou je šetrnější vaření v páře, díky němuž si zachová více zdraví prospěšných látek.

Další postup si můžete zvolit podle svých preferencí – květákové růžičky můžete nasekat či rozmačkat a přidat do rozšlehaných vajec, nebo je můžete nasypat na polotekutou omeletu přímo v pánvi.

Pokud do klasického květákového mozečku používáte cibuli, můžete květák nejdříve orestovat s nasekanou cibulkou na másle či oleji, a až následně přidat k vejcím. Omeletu lze dochutit čerstvou petrželkou, pažitkou, bazalkou, jarní cibulkou nebo medvědím česnekem. Jako přílohu použijte vařené brambory, pečivo nebo zeleninový salát.

Květáková omeleta

Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 2

Ingredience:

  • 1 menší květák
  • 4 větší vejce
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Květák omyjte, zbavte košťálu a rozeberte na růžičky. Ve vroucí vodě nebo páře je uvařte do poloměkka – trvá to 5-10 minut podle velikosti. Poté ho nakrájejte nebo rozmačkejte šťouchadlem. Cibuli nasekejte nadrobno.
  2. V misce rozšlehejte vejce, lehce je osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku. Na pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni na něm orestujte cibuli dorůžova. Vsypte květák, ještě 2-3 minuty opékejte. Poté vše přidejte k rozšlehaným vejcím.
  3. Do rozehřáté pánve vlijte rozšlehaná vejce s květákem a na mírném plameni pozvolna opékejte. Jakmile bude povrch jen lehce tekutý, přiklopte omeletu talířem, opatrně obraťte pánev a překlopte omeletu na talíř. Poté ji z něj nechte sklouznout zpátky na pánev a krátce dopečte z druhé strany. (Názorný postup najdete ve videu výše.)
  4. Hotovou omeletu podávejte s vařenými bramborami, pečivem nebo zeleninovým salátem.

Zdroj: spainonafork.com, www.nzip.cz

Související články