Za původem lineckého cukroví se musíme vydat do Rakouska, přesněji do Lince. Zde se pečou podobné koláčky, které se nazývají Linzer Augen neboli linecké oči. Oproti našemu drobnému cukroví jsou ale větší – kolečka mají v průměru 8 až 10 centimetrů.
Do horního dílu se vykrajuje buď jeden kulatý otvor uprostřed, nebo tři otvory ve tvaru trojúhelníku. Samotné linecké těsto se ale v Rakousku nazývá křehké a má jiný poměr surovin, než je tomu v případě „našeho“ cukroví. Připravuje se ve světlé variantě z mouky, cukru, másla a žloutků, nebo v tmavé variantě, do níž se navíc přidávají mleté opražené oříšky.
Na co si dát při pečení lineckého pozor?
- Těsto nechte po zpracování vychladit v lednici. Stačí zhruba hodina, ale můžete ho nechat odpočívat i přes noc.
- Před zpracováním nechte těsto chvíli povolit. Příliš studené se láme, příliš teplé lepí.
- Hlídejte čas pečení a zhruba od 6. minuty cukroví v troubě bedlivě sledujte. Stačí chvilka a ze světlých křehkých koleček jsou hnědé křupavé sušenky.
- Pokud chcete linecké cukroví zdobit moučkovým cukrem, poprašte horní díl s otvorem ještě předtím, než ho položíte na vrstvu džemu.
- Cukroví uložte do papírové krabice a nechte alespoň dva týdny odležet, aby zvláčnělo.
Linecké cukroví
Doba přípravy: 15 minut těsto + 60 minut chlazení + 30 minut pečení celé várky
Ingredience:
- 420 g hladké mouky
- 280 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 žloutky
- šípková, rybízová, malinová nebo meruňková zavařenina
Příprava:
- Na vál nasypte mouku, moučkový i vanilkový cukr a na kostky nakrájené máslo.
Máslo částečně zapracujte a poté do vzniklé drobenky přidejte žloutky. - Vypracujte kompaktní těsto. Stačí chvilka – jakmile se všechny suroviny spojí, zabalte ho do fólie a uložte minimálně na hodinu do lednice. Počká na vás ale i do druhého dne.
- Těsto vyjměte z lednice a nechte mírně povolit. Pokud by bylo příliš studené, bude se lámat, příliš teplé se bude lepit na váleček.
- Troubu předehřejte na 180 ºC a připravte si plechy.
- Na lehce pomoučněné ploše nebo silikonové podložce rozválejte těsto na tenký plát (3-5 mm). Vykrajujte kolečka (nebo jiný oblíbený tvar) a do poloviny z nich vytvořte malým vykrajovátkem otvor uprostřed. Vykrojené cukroví rovnou pokládejte na připravený plech.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 7–10 minut – konkrétní čas závisí na síle těsta. Jakmile začnou okraje lehounce zlátnout, ihned vyjměte plech ven a upečená kolečka vyskládejte na talíř. Během chviličky totiž může cukroví příliš zhnědnout, proto se vyplatí během pečení nikam neodbíhat a pro jistotu mít nastavenou minutku.
- Vychladlá plná kolečka potřete zavařeninou (maže se ta strana, která ležela na plechu) a poté je přiklopte druhým dílem s otvorem uprostřed.
- Linecké skladujte v papírové krabici v chladné místnosti a nechte alespoň dva týdny uležet. Na Štědrý den bude dokonale vláčné.
Zdroj: www.rakousko.cz, recepty.cuketka.cz