Lívance jsou oblíbené ve všech podobách – tradičně se připravují z kynutého těsta, ale v poslední době si získaly velkou oblibu recepty, v nichž se jakožto rychlejší kypřidlo používá jedlá soda nebo kypřicí prášek. Výhodou lívanců je, že jsou velmi variabilní, a přestože se může zdát, že se jedná o dietní prohřešek, lze je připravit tak, aby byly nutričně vyvážené a zároveň dobré.
Máte rádi recepty, s nimiž nepotřebujete nic odvažovat? Podívejte se na přípravu hrníčkových jablečných lívanců v tomto videu:
Místo cukru jablka
V ingrediencích následujícího receptu nenajdete žádný cukr – o sladkou chuť se totiž postarají jablka. Nastrouhat je lze najemno, pak se v těstě prakticky ztratí, ale i nahrubo – v tomto případě pak zůstanou v lívancích šťavnaté kousky. Další chuťový rozměr dodá skořice, přidat můžete také vanilkový extrakt nebo trochu perníkového koření.
Bílkoviny i vláknina
Díky vajíčkům a jogurtu obsahují lívance i sympatické množství bílkovin. Pokud byste jejich množství chtěli ještě navýšit, můžete do těsta přidat nastrouhaný tvrdý tvaroh nebo místo běžného jogurtu použijte skyr či řecký jogurt s nízkým obsahem tuku.
Na vás je i výběr mouky – sáhnout lze po klasické hladké mouce, fungovat bude ale i celozrnná, která obsahuje vysoký podíl zdravé vlákniny. Skvělou volbou jsou také jemné nebo rozmixované ovesné vločky, které mají mnoho benefitů pro zdraví a ve výsledné chuti se projeví jen minimálně.
Jogurtové lívance se strouhanými jablky
Čas přípravy: do 30 minut
Počet porcí: cca 15 lívanců
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 100 g celozrnné mouky nebo rozmixovaných ovesných vloček
- 2 vejce
- 250 g bílého jogurtu
- 1 zarovnaná lžička kypřicího prášku nebo jedlé sody
- 2 středně velká nastrouhaná jablka
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- rostlinný olej
Příprava:
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem nebo jedlou sodou, přidejte špetku soli a skořici. V druhé misce rozšlehejte vejce a přidejte jogurt.
- K tekuté směsi nasypte suché ingredience, promíchejte a nakonec přidejte nastrouhaná jablka. Těsto by mělo mít hustější konzistenci a pomalu stékat ze lžíce. Pokud se vám zdá příliš husté, přidejte trochu mléka nebo jogurtu navíc, pokud je příliš řídké, přidejte mouku.
- Rozehřejte pánev nebo lívanečník a pomocí mašlovačky plochu potřete olejem. Lžící nalijte těsto a roztáhněte ho do kulatého tvaru. Jakmile se lívanec zpevní a nahoře se objeví bublinky, otočte ho a opečte dozlatova z druhé strany.
- Podávejte samostatně, se zakysanou smetanou, tvarohem, čokoládovou polevou nebo oblíbenou zavařeninou.