Ráno dělá den a s lívanci na talíři je vždycky o něco veselejší. Možností, jak je připravit, je spousta – tradiční recept našich babiček používá kynuté těsto, v posledních letech stoupá obliba rychlejší verze lívanců, o jejichž nadýchanost se stará kypřicí prášek nebo jedlá soda.
Těsto je hotové během pár minut a navíc se i rychleji opeče. Pokud patříte mezi ty, komu chuť kypřicího prášku v moučnících není příjemná, je tento recept právě pro vás. Jogurt (a další zakysané mléčné výrobky) mají totiž schopnost jeho štiplavost neutralizovat.
Jogurtové těsto na lívance je hotové rychlostí blesku. V tomto videu se můžete podívat na postup krok za krokem:
Jaký jogurt vybrat?
Na přípravu jogurtového těsta můžete použít jakýkoliv oblíbený neslazený bílý jogurt. Často se používá řecký, ale fungovat budou všechny druhy. Jen počítejte s tím, že podle způsobu výroby a obsahu tuku se mohou lišit konzistencí, takže nebudou v těstě fungovat úplně totožně.
Na to je ale snadná pomoc – příliš husté těsto zřeďte několika lžícemi mléka, do řídkého přidejte trochu mouky navíc.
Skořice dodá šmrnc
Lívance obalované ve skořicovém cukru jsou klasika, toto aromatické koření ale klidně zamíchejte rovnou do těsta. Lívance budou trochu tmavší, ale chutnají skvěle. Pokud rádi zkoušíte nové chutě, zkuste přidat třeba lžičku perníkového koření, holandské kakao nebo koření na sušenky speculatius. Pokud si nejste výsledkem jistí, osmažte část lívanců z jogurtového těsta v základní podobě a na zbylém těstě si vyzkoušejte chuťové experimenty.
Lívance z jogurtového těsta
Čas přípravy: 10 minut + 10 minut smažení
Počet porcí: cca 15 lívanců
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 1 zarovnaná lžička kypřicího prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička skořice (lze vynechat)
- špetka soli
Příprava:
- Mouku prosejte nebo důkladně promíchejte s kypřicím práškem. Přidejte špetku soli a skořici. V druhé misce rozšlehejte vejce s cukrem a přidejte jogurt.
- K tekuté směsi přidejte mouku – těsto by mělo mít hustější konzistenci a pomalu stékat ze lžíce. Pokud se vám zdá příliš husté, přidejte trochu mléka.
- Rozehřejte pánev nebo lívanečník a plochu pomocí mašlovačky lehce potřete olejem. Lžící nalijte těsto a lehce ho roztáhněte do kulatého tvaru. Jakmile se lívanec zpevní a nahoře se objeví praskající bublinky, otočte ho a opečte dozlatova i z druhé strany.
- Podávejte s čerstvým ovocem a zakysanou smetanou, čokoládovou polevou, oblíbenou zavařeninou nebo jablečnými či hruškovými povidly.