Receptů na roládu existuje celá řada – nejčastěji se připravuje z piškotového těsta, může být ale i tvarohové, jogurtové nebo bezlepkové, v němž jsou hlavním pojivem vejce a kukuřičný škrob. Většina receptů se neobejde bez šlehání sněhu z bílků, v následujícím receptu se bez něj ale obejdete.

Za 10 minut v troubě

Výhodou tohoto receptu je jeho snadná a rychlá příprava – do 10 minut můžete vložit plech s těstem do trouby. To se hodí, pokud vás tlačí čas, nechcete trávit v kuchyni půl dne nebo se vám ohlásila neplánovaná návštěva. Všechny ingredience stačí jednoduše vyšlehat elektrickým šlehačem, těsto rozetřít na plech a péct 12 minut.

Jak roládu stočit?

Jedním z úskalí tohoto oblíbeného moučníku je zatočení rolády tak, aby nepopraskala. Důležité je nejdříve stáhnout z rolády horký pečicí papír, a až poté ji rolovat. Možnosti jsou dvě – roládu můžete stočit do mírně vlhké utěrky, nechat vychladnout, poté rozmotat, potřít vybranou náplní a znovu zatočit.

Tento postup zvolte například pro máslové či smetanové krémy nebo šlehačku, tedy ingredience, které nemůžou přijít do styku s horkým těstem. Pokud chcete připravit roládu s marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou, můžete ji rozetřít přímo na teplý korpus a poté roládu stočit a nechat vychladnout.

Na přípravu rolády v podání Romana Pauluse se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Rychlá roláda s marmeládou

Doba přípravy: do 45 minut

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 200 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 8 g kypřicího prášku
  • 1 lžička sušené pomerančové kůry (lze vynechat)
  • oblíbený džem

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 180 ºC a připravte si plech s pečicím papírem.
  2. V misce vyšlehejte elektrickým šlehačem vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do husté pěny – trvá to zhruba 5 minut.
  3. Do pěny zašlehejte mouku s kypřicím práškem a sušenou pomerančovou kůrou. Těsto nalijte na připravený plech a stěrkou rovnoměrně rozetřete po celé ploše. Vložte do trouby a pečte 12 minut.
  4. Korpus vyjměte z trouby, položte na nový pečicí papír nebo utěrku a stáhněte pečicí papír. V případě potřeby odkrojte okraje a ještě horkou roládu potřete džemem. Opatrně stočte, nechte vychladnout a podávejte. Roládu můžete poprášit moučkovým cukrem, posypat kokosem, potřít džemem nebo čokoládovou polevou.

Související články