Podzimním moučníkům kraluje kombinace jablek se skořicí. Pokud také patří mezi vaše oblíbené, vyzkoušejte následující recept na tento vynikající jablečný koláč. Jeho příprava je velmi snadná a zvládnou ji i začínající kuchaři – všechny ingredience stačí jednoduše smíchat a upéct.

Jablka se v tomto receptu přidávají přímo do těsta, takže je po upečení nádherně vláčné, a to i následující den – pokud se ho tedy dočká… Jestli si chcete zpříjemnit víkend s dobrým domácím moučníkem ke kávě nebo nachystat sladké pohoštění pro návštěvu, určitě ho vyzkoušejte.

Na co si dát pozor?

Mezi výhody tohoto koláče patří to, že na něm není co zkazit. Jediné, na co si během přípravy dejte pozor, je teplota ingrediencí. Vejce a jogurt vyndejte z lednice s předstihem alespoň 30 minut, aby došly pokojové teploty. Kypřicímu prášku studené suroviny nesvědčí a koláč by se mohl během pečení nebo vyjmutí z trouby srazit.

Rychlý jablečný koláč se skořicovým cukrem

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky (1 hrnek)
  • 150 g krupicového cukru (½ hrnku)
  • 120 g rostlinného oleje (½ hrnku)
  • 150 g bílého jogurtu (½ hrnku)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 3 jablka (cca 500 g)
  • 1 lžička skořice

Na ozdobení:

  • 1–2 lžíce moučkového cukru
  • ½ lžičky skořice

Příprava:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a skořicí. Koláčovou formu o průměru 25 cm vymažte olejem a vysypte hrubou moukou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 ºC.
  2. Vejce metličkou prošlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, dokud se zcela nerozpustí. Přidejte jogurt, olej a mouku s kypřicím práškem a skořicí.
  3. Na závěr do těsta vmíchejte nakrájená jablka a přelijte ho do připravené formy. Pečte 40–50 minut. Před koncem pečení do těsta zapíchněte špejli, a pokud zůstane suchá bez vlhkých drobečků, je koláč hotový.
  4. Horký jablečný koláč bohatě poprašte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a před podáváním nechte vychladnout.

Související články