Mramorové moučníky jsou velmi oblíbené – díky dvěma druhům těsta nejen krásně vypadají, ale také výborně chutnají. Nejznámějším z nich je mramorová bábovka, my vám dnes představíme recept na snadnější variantu dezertu, který se díky triku s PET lahví vždycky povede.
Jednoduchá příprava
Těsto na buchtu připravíte během chvilky a stačit vám na něj bude jen několik běžných ingrediencí: vejce, mléko, cukr, olej, mouka, kypřicí prášek a kakao. Elektrický šlehač i kuchyňský robot můžete nechat ve skříňce, vše zvládnete ručně pomocí metličky a stěrky. Jedinou neobvyklou pomůckou je PET lahev, která se postará o dokonalý dvoubarevný vzorek.
Geniální trik
Před přípravou těsta si přichystejte plastovou lahev od nápoje – použít můžete klasickou variantu o objemu 1,5 litru, ale fungovat bude i menší. Důležité je, aby neměla ploché dno – pro tento recept je potřeba lahev s 5 výstupky.
Důkladně ji omyjte a seřízněte pomocí kuchyňského nebo odlamovacího nože ve vzdálenosti 7–9 centimetrů. Jakmile budete mít hotovou světlou i tmavou směs, postavíte lahev dnem vzhůru do středu vymazané formy a střídavě přes ni budete obě těsta přelévat. Díky tomu vznikne krásný dvoubarevný dekor.
Rychlá mramorová buchta
Doba přípravy: do 60 minut
Ingredience:
- 3 vejce
- 110 g krupicového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 150 ml rostlinného oleje
- 180 ml mléka
- 230 g mouky
- 15 g prášku do pečiva
- 15 g hořkého kakaa
- 3 polévkové lžíce mléka
- džem na potření, kokos na posypání (lze vynechat)
Příprava:
- Chlazené ingredience vyjměte z lednice a nechte dojít pokojové teploty. Dortovou formu vymažte olejem nebo máslem a vysypte moukou.
- V misce prošlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem. Přidejte mléko, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto rozdělte na dvě části. Jednu ponechte světlou a do druhé vmíchejte kakao a 3 lžíce mléka.
- Troubu předehřejte na 170 ºC. Do středu formy položte dnem vzhůru seříznutou, důkladně očištěnou PET lahev. Přes ni střídavě lijte světlé a tmavé těsto tak, jako vidíte na obrázcích v galerii. Pokračujte, dokud nespotřebujete těsto, ale 1–2 lžíce od každé směsi si ponechte.
- PET lahev vyjměte, do středu vložte zbylé světlé a tmavé těsto a lehce ho roztáhněte špejlí jako paprsky. Poté vložte formu do trouby.
- Pečte 35–40 minut. Před koncem pečení do středu zapíchněte špejli, a pokud na ní nezůstanou vlhké drobečky těsta, je buchta hotová.
- Po upečení moučník můžete potřít džemem, posypat kokosem nebo moučkovým cukrem.