Jsou moučníky, které vás přišpendlí ke kuchyňské lince na půl dne, a pak jsou takové, s nimiž strávíte jen pár minut a můžou do trouby. A právě do této druhé kategorie patří následující recept na tříbarevný koláč z jogurtového těsta.
Těsto, marmeláda, špejle
Základní postup na těsto je velmi jednoduchý – stačí smíchat vejce, cukr, jogurt, olej a mouku s kypřicím práškem. Jako náplň slouží marmeláda, díky čemuž odpadá jakékoliv zpracování ovoce.
Není třeba nic omýt, očistit, oloupat, nakrájet, vypeckovat ani nastrouhat. Zavařeninu lžící nakladete na těsto a pomocí špejle roztáhnete po celém povrchu, tak aby se dostala do těsta.
V této fázi už můžete dát koláč do trouby, ale pokud ho chcete povýšit ještě o úroveň výš, odeberte část těsta, smíchejte ji se lžící kakaa a stejným způsobem jako marmeládu ho pomocí špejle zapracujte do těsta. Výsledkem je krásný vzor na povrchu i na řezu a dokonalá kombinace chutí.
Jakou marmeládu zvolit?
Ideální volbou je trochu kyselejší marmeláda, která se sladkou chutí těsta perfektně ladí – například višňová, rybízová nebo třešňová. Použít můžete ale jakýkoliv jiný druh zavařeniny, který máte rádi – jahodovou, meruňkovou, broskvovou nebo třeba borůvkovou.
Použít můžete i švestková, jablečná nebo hrušková povidla. Pokud bude mít zavařenina příliš tuhou konzistenci, přidejte k ní pár lžic horké vody a rozmíchejte ji metličkou – bude se lépe zapracovávat do těsta.
Tříbarevný jogurtový koláč s marmeládou
Doba přípravy: do 30 minut + pečení 30 minut
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 3 vejce (velikost M)
- 250 g bílého jogurtu
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 80 g oleje
- 60 g džemu
- 1 lžíce kakaa
- 1–2 lžíce mléka
Příprava:
- Chlazené ingredience vyjměte z lednice, aby došly pokojové teploty. Připravte a odvažte si všechny suroviny. Mouku promíchejte s kypřicím práškem.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 ºC. Pekáček (30 x 20 cm) nebo koláčovou formu vymažte olejem a vysypte hrubou nebo polohrubou moukou.
- V misce prošlehejte metličkou vejce s oběma druhy cukru tak, aby se zcela rozpustil a vznikla jemná pěna. Přidejte jogurt a pak střídavě po částech vmíchejte olej a mouku s kypřicím práškem.
- Odeberte asi 8 polévkových lžic těsta a smíchejte ho s kakaem. Pokud bude směs příliš hustá, přidejte 1–2 lžíce mléka, bude se vám pak s těstem lépe pracovat při zdobení.
- Světlé těsto nalijte do pekáčku a přidejte do něj několik lžic marmelády. Pomocí špejle protáhněte zavařeninu po celé ploše, jako byste kreslili vlnovku nebo paprsky. Do světlejších míst pak přidejte kakaové těsto a vytvořte vzorek. Začněte tím, že špejlí spojíte jednotlivé části tmavého těsta a pak vytvoříte libovolné paprsky nebo vlnky.
- Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut.