Jsou moučníky, které vás přišpendlí ke kuchyňské lince na půl dne, a pak jsou takové, s nimiž strávíte jen pár minut a můžou do trouby. A právě do této druhé kategorie patří následující recept na tříbarevný koláč z jogurtového těsta.

Těsto, marmeláda, špejle

Základní postup na těsto je velmi jednoduchý – stačí smíchat vejce, cukr, jogurt, olej a mouku s kypřicím práškem. Jako náplň slouží marmeláda, díky čemuž odpadá jakékoliv zpracování ovoce.

Není třeba nic omýt, očistit, oloupat, nakrájet, vypeckovat ani nastrouhat. Zavařeninu lžící nakladete na těsto a pomocí špejle roztáhnete po celém povrchu, tak aby se dostala do těsta.

V této fázi už můžete dát koláč do trouby, ale pokud ho chcete povýšit ještě o úroveň výš, odeberte část těsta, smíchejte ji se lžící kakaa a stejným způsobem jako marmeládu ho pomocí špejle zapracujte do těsta. Výsledkem je krásný vzor na povrchu i na řezu a dokonalá kombinace chutí.

Jakou marmeládu zvolit?

Ideální volbou je trochu kyselejší marmeláda, která se sladkou chutí těsta perfektně ladí – například višňová, rybízová nebo třešňová. Použít můžete ale jakýkoliv jiný druh zavařeniny, který máte rádi – jahodovou, meruňkovou, broskvovou nebo třeba borůvkovou.

Použít můžete i švestková, jablečná nebo hrušková povidla. Pokud bude mít zavařenina příliš tuhou konzistenci, přidejte k ní pár lžic horké vody a rozmíchejte ji metličkou – bude se lépe zapracovávat do těsta.

Tříbarevný jogurtový koláč s marmeládou

Doba přípravy: do 30 minut + pečení 30 minut

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce (velikost M)
  • 250 g bílého jogurtu
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 80 g oleje
  • 60 g džemu
  • 1 lžíce kakaa
  • 1–2 lžíce mléka

Příprava:

  1. Chlazené ingredience vyjměte z lednice, aby došly pokojové teploty. Připravte a odvažte si všechny suroviny. Mouku promíchejte s kypřicím práškem.
  2. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 ºC. Pekáček (30 x 20 cm) nebo koláčovou formu vymažte olejem a vysypte hrubou nebo polohrubou moukou.
  3. V misce prošlehejte metličkou vejce s oběma druhy cukru tak, aby se zcela rozpustil a vznikla jemná pěna. Přidejte jogurt a pak střídavě po částech vmíchejte olej a mouku s kypřicím práškem.
  4. Odeberte asi 8 polévkových lžic těsta a smíchejte ho s kakaem. Pokud bude směs příliš hustá, přidejte 1–2 lžíce mléka, bude se vám pak s těstem lépe pracovat při zdobení.
  5. Světlé těsto nalijte do pekáčku a přidejte do něj několik lžic marmelády. Pomocí špejle protáhněte zavařeninu po celé ploše, jako byste kreslili vlnovku nebo paprsky. Do světlejších míst pak přidejte kakaové těsto a vytvořte vzorek. Začněte tím, že špejlí spojíte jednotlivé části tmavého těsta a pak vytvoříte libovolné paprsky nebo vlnky.
  6. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut.

Související články