Strouhaná jablka s mrkví jsou oblíbenou svačinou pro děti, v tomto receptu ale fungují jako přísada do těsta. Dodají mu vláčnou konzistenci a také sladkou chuť, takže pokud se cukru vyhýbáte, je tento recept pro vás.

Pokud máte kyselejší jablka nebo jen preferujete sladší moučníky, klidně cukr přidejte – na uvedené množství ho použijte cca 50-70 gramů. Zvolit můžete klasický krupicový, třtinový nebo vanilkový cukr, skvěle funguje také javorový sirup.

Zdroj: VLM

Pozor na studené ingredience

Příprava muffinů je velmi jednoduchá a rychlá. Pokud dodržíte pár základních pravidel, vždycky se povedou. Tím prvním je správná teplota ingrediencí – kypřicí prášek nemá rád výkyvy teplot, takže suroviny vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem.

Hotové těsto také nenechte dlouho stát na lince – po smíchání ingrediencí naplňte košíčky nebo vymazanou formu a ihned vložte do předehřáté trouby.

Suché zvlášť, mokré zvlášť

Připravte si dvě misky – v jedné promíchejte tekuté ingredience, tedy vejce, olej, jogurt, případně sirup. Do druhé prosejte mouku s kypřicím práškem, poté vmíchejte skořici, případně cukr. Pak obě směsi spojte a jako poslední přidejte strouhaná jablka s mrkví.

Hrudky nevadí

Když přidáte suché ingredience do tekuté směsi, stačí vše jen krátce zamíchat a poté zlehka zapracovat jablka a mrkev. Správně by měly v těstě zůstat malé suché hrudky mouky – díky nim jsou totiž muffiny nadýchané a kypré. Nesnažte se proto vytvořit naprosto hladké těsto – zdánlivá nedokonalost je v tomto případě žádoucí.

Mrkvovo-jablečné muffiny se skořicí

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Počet porcí: 12 malých nebo 6 velkých muffinů

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 140 g bílého jogurtu
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 3-5 lžic javorového sirupu (lze vynechat)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 100 g mrkve
  • 100 g jablka
  • 5 g kypřicího prášku
  • špetka soli

Příprava:

  1. Potřebné suroviny vyjměte z ledničky a nechte dojít pokojové teploty. Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, oloupané jablko nahrubo. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
  2. V misce metličkou rozšlehejte vejce a přidejte jogurt, olej a javorový sirup. Do druhé misky prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte skořici a špetku soli.
  3. Suché ingredience přisypte k tekutým, krátce promíchejte stěrkou a přidejte nastrouhanou mrkev a jablko. Zlehka zapracujte tak, aby těsto zůstalo mírně hrudkovaté, na první pohled „nedomíchané“.
  4. Těstem naplňte muffinové košíčky a pečte 30 minut.

Zdroj: redakce Dům&Zahrada, www.bbcgoodfood.com, www.allrecipes.com

Související články