Pečené brambory můžete jíst jako přílohu k rybám či masu, skvěle ale chutnají i samy s dobrým dipem (třeba ze zakysané smetany, soli, pepře a česneku). Možná si říkáte, že nakrájet brambory a hodit je do trouby není nic složitého. Pokud ale chcete, aby byly vevnitř hezky měkké a nadýchané, ale jejich okraje byly krásně křupavé, měli byste se držet následujících rad.

Všechny brambory krájejte stejně

Na přípravu brambor si vyčleňte dostatek času – brambory nakrájejte na stejně velké kousky. Nezáleží na tvaru, ale na jejich velikosti. Díky tomu budou všechny stejně rychle propečené.

Brambory zbavte škrobu

Pokud v bramborách zůstane hodně škrobu, nikdy nebudou dostatečně křupavé. I proto nakrájené brambory zalijte studenou vodou a nechte minimálně půl hodiny máčet – klidně můžete i déle.

Pořádně je osušte

Nyní brambory sceďte a důkladně osušte. Můžete k tomu použít papírové utěrky, ale i bavlněnou kuchyňskou utěrku. Snažte se odsát všechnu vlhkost tak, aby byl povrch brambor dokonale suchý.

Použijte tuk a sůl

Pečené brambory chutnají skvěle s olivovým olejem – brambory pokapejte tukem, přidejte sůl, ale klidně i další koření. Vhodný je černý pepř, uzená či sladká paprika, římský kmín, rozmarýn. Vše důkladně promíchejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pozor na rozestupy

Brambory na plech rozprostřete tak, aby se nepřekrývaly. Pokud budou ležet ve vrstvách, nikdy nebudou křupavé jako ty, které ležely samostatně.

Jak na pečení brambor

Brambory pečte nezakryté a při vysoké teplotě. Troubu předehřejte na 220 °C. V polovině pečení je promíchejte a otočte tak, aby byly křupavé ze všech stran. Ve chvíli, kdy budou mít zlatavou barvu, budou hotové – většinou to trvá asi půl hodiny.

Zdroj: ireceptar.cz