I když je jisté, že tiramisu pochází z Itálie, o jeho přesném původu koluje spousta historek. Jednou z nich je teorie, že se mužům tiramisu podávalo v nevěstincích, aby je „dostalo na nohy" před tím, než se vrátí domů. Ty méně zajímavé hovoří o cukrářích, kteří se nemohou shodnout, kdo tiramisu vymyslel první. Ať už je to jakkoliv, jedno je jisté. Dnes si můžete tiramisu připravit z pohodlí domova i vy.

Věděli jste, že můžete tiramisu připravit také ze syrových vajec? Žloutky s cukrem se v tomto případě nepasterizují ve vodní lázni, namísto šlehačky lze využít sníh z bílků. Dejte si však pozor na riziko salmonelózy.

Recept na tiramisu

Budete potřebovat:

200 ml espresa, 50 ml amaretta, 2 žloutky, 50 gramů cukru, 500 gramů mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání, cukrářské piškoty, kakao.

Postup přípravy:

Nejprve si připravte silné espreso – můžete použít také rozpustnou kávu. Smíchejte s amarettem a nechte vychladnout.

Žloutky smíchejte s cukrem v ohnivzdorné misce. Šlehejte ve vodní lázni. Směs bude hotová ve chvíli, kdy zesvětlá a zhoustne. Misku z vodní lázně sundejte a zchlaďte ji. Při šlehání si musíte dát pozor na to, abyste místo krému neudělali míchaná vajíčka.

V míse rozmíchejte mascarpone, přidávejte do něj pomalu žloutkový krém, obě ingredience se musí spojit. Potom do směsi přidejte vyšlehanou šlehačku, snažte se zachovat vzduchové bublinky. Krém má být lehký a nadýchaný.

Nyní se můžete pustit do skládání piškotů – servírovat můžete ve sklenicích, ale i v pekáčku či hranaté míse. Piškoty namáčejte do kávy a skládejte vedle sebe. Na ně dejte vrstvu krému, poté opět piškoty a nakonec druhou vrstvu krému.

Nyní už zbývá jen posypat kakaem, dát do lednice a těšit se.

Zdroj: vareni.cz, recepty.cz