Rýžová čokoládová pěna neboli rice chocolate mousse je hitem sociálních sítí. Jedná se o snadný, rychlý dezert, který lze připravit v různých obměnách. Základní verze se skládá pouze ze dvou surovin: 250 gramů rozpuštěné čokolády a 200 gramů vařené rýže – třeba té, která vám zbyla od oběda. Obě suroviny se rozmixují do hladké konzistence společně s horkou vodou a hotová pěna se nechá před podáváním vychladit.
Méně tuku, více bílkovin
Pokud si hlídáte vyvážený jídelníček, můžete si tento nepečený dezert připravit i v odlehčenější verzi, která bude obsahovat mnohem méně tuku, a naopak více bílkovin. Místo čokolády lze použít kakaový prášek a jako zdroj bílkovin sýr cottage, čerstvý sýr typu lučina, tvaroh, skyr, řecký jogurt, neochucené tofu nebo proteinový prášek.
O sladkou chuť se postará malé množství medu, čekankového sirupu nebo jiného sladidla podle vašich preferencí a zvyklostí. Přidat můžete i oblíbené ořechové máslo. Postup přípravy je stejný jako v základním receptu – všechny suroviny rozmixujete a necháte ve vhodné nádobě vychladit.
Čokoládová pěna z rýže
Doba přípravy: 5 minut + 2 hodiny chlazení
Ingredience:
- 250 g rýže
- 20 g kakaa (+ na posypání)
- 100 g cottage
- 2 lžíce medu nebo jiného sladidla
- 100–150 ml horké vody
Příprava:
- Rýži, cottage, kakao, med vložte do nádoby mixéru. Vlijte poloviční množství horké vody a důkladně rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte vodu a dále mixujte, dokud nezískáte hladkou, polotekutou směs – trvá to zhruba 3 až 5 minut podle výkonu spotřebiče.
- Směs přelijte do misky, zakryjte alobalem a vložte na 2 hodiny do lednice. Před podáváním pěnu lehce poprašte kakaem. Použít můžete také moučkový cukr se skořicí nebo mleté ořechy.