Jak připravit dokonalý dort, který bude vypadat jako z cukrárny, aniž byste zapnuli troubu? Použijte palačinky! Je to snadné a geniální zároveň – palačinky poslouží jako korpus, zároveň vytvoří na řezu krásnou vrstvenou strukturu. Pokud je navíc potřete ze všech stran krémem nebo polevou, na první pohled nikdo nepozná, že se nejedná o klasický dort.
Milujete čokoládu? Tak to vás tento luxusní dort z kakaových palačinek a šlehačky nadchne. Vypadá složitě, ale zvládne ho každý – podívejte se na video a přesvědčte se:
Barvy a kontrasty
Palačinkový dort má velkou výhodu – můžete si ho poskládat podle svých chutí, vyhrát si s jednotlivými vrstvami a jejich barvami. Klasicky se dort připravuje z 15 až 25 palačinek – záleží na tom, jak chcete mít dort vysoký, a také na množství použitého krému.
Světlé palačinky budou skvěle vypadat v kombinaci s čokoládovým krémem ganache nebo směsí tvarohu, zakysané smetany a rozmixovaného ovoce – třeba malin, jahod, třešní nebo borůvek. Ke světlému krému budou naopak ladit kakaové palačinky – na řezu pak bude dort naprosto dokonalý. Palačinkový dort můžete připravit i ve stylu tiramisu nebo dortu Red Velvet – možností jsou spousty.
Pokud máte kreativního ducha a baví vás kulinářské experimenty, bude se vám líbit palačinkový dort v barvě duhy. Je s ním víc práce, protože těsto je třeba rozdělit na části a obarvit je potravinářským barvivem, ale za výsledek sklidíte hromadu komplimentů od dětí i dospělých.
Jak dort ozdobit?
Zdobení dortu je na vaší fantazii – poslední palačinku stačí jen potřít krémem a ozdobit čerstvým ovocem, sekanými ořechy, čokoládovými hoblinkami nebo jedlými květy. Pokud chcete dosáhnout slavnostnějšího vzhledu, potřete dort krémem i ze stran. Použít můžete také polevu z tmavé nebo bílé čokolády.
Před podáváním uložte dort do lednice alespoň na dvě hodiny, ideálně do druhého dne. Přikryjte ho miskou nebo kuchyňskou fólií, aby neoschl a neabsorboval pachy ostatních potravin v ledničce. Finální zdobení udělejte až před podáváním.
Palačinkový dort s čokoládovou polevou
Doba přípravy: 90 minut
Ingredience na palačinky:
- 675 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 5 lžic holandského kakaa (vynechte, pokud chcete světlé palačinky)
- 30 gramů krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 1 lžíce rostlinného oleje
- špetka soli
- olej na smažení
Ingredience na náplň:
- 250 g mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
Ingredience na čokoládovou polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání
- sekané ořechy, čerstvé ovoce nebo jedlé květy na ozdobu
Příprava:
- V misce rozšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem. Přidejte mléko, olej, špetku soli, mouku a kakao. Vše promíchejte do hladkého tekutého těsta bez hrudek.
- Pánev potřete olejem, nechte ji dostatečně rozehřát a poté z těsta usmažte tenké palačinky.
- Hotové palačinky nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Ze studené smetany vyšlehejte šlehačku, těsně před koncem do ní přidejte vanilkový cukr. Poté ji opatrně promíchejte s mascarpone.
- Palačinky po celé ploše potřete připraveným krémem a postupně skládejte na sebe.
- Na mírném plameni zahřejte smetanu do bodu varu, přidejte nalámanou čokoládu a vypněte sporák. Nechte čokoládu rozpustit a potom směs důkladně promíchejte metličkou. Pro dokonale hladkou konzistenci můžete použít i tyčový mixér. Polevu nechte vychladnout, poté ji rozetřete na povrch dortu a nechte ji lehce stéct po okrajích.
- Dort nechte vychladit a před podáváním ozdobte sekanými ořechy, ovocem nebo jedlými květy.
Zdroj: annabanana.co, www.thespruceeats.com, tasty.co