Nejčastějším způsobem přípravy brokolice je vaření ve vodě nebo v páře. Pečení v troubě ale rozhodně stojí za vyzkoušení – zelené růžičky tak získají jedinečnou oříškovou chuť a navíc jsou krásně křupavé. Díky tomu tahle super zdravá zelenina v pečené variantě často chutná i těm, kdo se jí běžně vyhýbají.
Křupavou pečenou brokolici zvládnete připravit během chvilky. Ve videu najdete návod krok za krokem:
Experimentujte s kořením
Růžičky brokolice je potřeba před pečením lehce promíchat s olejem, použít můžete i mašlovačku nebo olej ve spreji. Na dochucení vám bude stačit sůl a pepř, skvělý je také čerstvý nebo sušený česnek, mletá paprika, chilli, římský kmín, citronová šťáva nebo koření garam masala. Pokud ji chcete mít více křupavou, můžete ji před pečením posypat klasickou nebo panko strouhankou.
Pečená brokolice je skvělá v kombinaci se sýrem. Nejčastěji se používá parmazán, ale skvělá bude také strouhaná gouda, ementál nebo sýr s modrou plísní. Pečenou brokolici lze podávat jako přílohu k masu, můžete ji smíchat s vařenou rýží, těstovinami nebo asijskými nudlemi. Výborně chutná i samotná nebo v kombinaci s tvarohovým, jogurtovým či sýrovým dipem.
Pečená brokolice s parmazánem
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 1 větší brokolice
- 1 stroužek česneku
- 1-2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- mletý černý pepř
- 50-100 g parmazánu podle chuti
Příprava:
- Odřízněte košťál, oloupejte ho a nakrájejte na kolečka. Brokolici omyjte, osušte a rozeberte na malé růžičky. V menší misce nebo hrnku smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
- Troubu předehřejte na 200 ºC. Růžičky i košťál nasypte do misky, přidejte ochucený olej a vše důkladně promíchejte.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložte růžičky brokolice a vložte je do předehřáté trouby. Pečte 15 minut do zlatavé až mírně hnědé barvy. Horkou brokolici posypte parmazánem a můžete podávat.