Pečené brambory jsou jednoduché a nesmrtelné jídlo. Zvládnou je připravit i méně zkušení kuchaři, jsou skvělé jako příloha i samostatně a dají se ochutit nejrůznějšími druhy koření nebo doplnit ochucenými omáčkami. V tomto článku vám představíme ověřený recept na brambory zapečené se slaninou a sýrem, které nevyžadují žádné velké úsilí během přípravy, ale budou chutnat všem.

Je nutné brambory předvařit?

Příprava je velmi jednoduchá – většinu práce za vás obstará horkovzdušná fritéza. Použít můžete samozřejmě i klasickou troubu, doba pečení se ale může mírně lišit. V receptech se často doporučuje předvaření, ale v tomto případě není potřeba. V první fázi se brambory pečou samostatně, po 20 minutách se nakrojí, naplní slaninou, posypou sýrem a nechají dalších 10 minut dopéct. K podávání stačí zakysaná smetana, ale připravit si můžete jakýkoliv oblíbený dip – sýrový, tvarohový, jogurtový nebo na bázi majonézy.

Pečené brambory se slaninou a sýrem

Doba přípravy: do 40 minut

Ingredience:

  • 4 větší brambory
  • 80 g strouhaného sýra (gouda, čedar, ementál)
  • 50 g slaniny (nebo šunky)
  • plátek másla
  • rostlinný olej

Příprava:

  1. Brambory důkladně omyjte, osušte a na několika místech propíchejte vidličkou. Poté je po celém povrchu potřete olejem. Vložte je do horkovzdušné fritézy (nebo trouby) a pečte při 200 ºC po dobu 20 minut – čas se může mírně lišit podle výkonu spotřebiče a velikosti brambor.
  2. Po uplynutí doby brambory vyjměte a ostrým nožem je nakrojte podélně nebo do kříže. Do otvoru vložte kousek másla, plátek slaniny a pak posypte povrch sýrem. Můžete je také rozkrojit na půl, dužinu lehce načechrat vidličkou a poté posypat slaninou a sýrem.
  3. Vložte zpět do fritézy a pečte ještě 10 minut. Podávejte se zakysanou smetanou nebo oblíbeným dipem.

Související články