Oopsie bread si získal velkou popularitu v rámci low carb neboli nízkosacharidového stravování a takzvaných keto diet založených na vysokém příjmu bílkovin. Tyto výživové směry jsou poměrně kontroverzní, protože vynechání jakékoliv složky potravy tělu v dlouhodobém horizontu neprospívá. Pro správné fungování potřebujeme všechno – bílkoviny, tuky i sacharidy (s převahou těch komplexních).

Pokud ale chcete navýšit bílkoviny v jídelníčku nebo třeba snížit množství zkonzumovaného pečiva, určitě tento recept vyzkoušejte. Je snadný, potřebujete na něj jen pár ingrediencí a na rozdíl od různých proteinových nebo tzv. večerních chlebů vás vyjdou oopsie bread o dost levněji.

Oopsie bread zvládne upéct i začátečník. Podívejte se, jak je to snadné:

Zdroj: Youtube

Nadýchaný jako obláček

V angličtině se oopsie bread někdy označuje jako cloud bread – tedy obláčkový chléb. Opravdu je velmi lehký a nadýchaný, a to díky sněhu z bílků. Ten se přidává do základní směsi ze žloutků a krémového sýra, jako je například žervé, lučina, mascarpone nebo Philadelphia. Použít můžete i řecký jogurt nebo tvaroh.

Základní těsto lze dochutit čerstvými nebo sušenými bylinkami, například tymiánem, oregánem, rozmarýnem nebo bazalkou. Oopsie bread se podává stejně jako běžné pečivo – s máslem, šunkou, sýrem, pomazánkou nebo jako příloha k polévce, zeleninovému salátu, dušené zelenině nebo luštěninám. Vyzkoušíte ho?

Oopsie bread (bezlepkové proteinové placky)

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6 větších placek

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 120 g krémového sýra
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ¼ lžičky soli
  • pepř

Příprava:

  1. Všechny suroviny vyjměte z ledničky, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 150 ºC, plech vyložte pečicím papírem.
  2. Opatrně oddělte žloutky od bílků. Žloutky důkladně promíchejte se sýrem, práškem do pečiva, solí a pepřem. Z bílků vyšlehejte pevný sníh - postup najdete v tomto článku.
  3. Sníh jemně vmíchejte do žloutkovo-sýrové směsi, aby zůstal nadýchaný. Pomocí velké lžíce nebo naběračky naneste směs na plech a vytvořte 6 hromádek a lehce je rozetřete do kulatého tvaru.
  4. Placky vložte do trouby a pečte cca 25 minut do zlaté barvy. Po vychladnutí je uchovávejte v lednici v sáčku nebo pod poklopem, aby neoschly. Můžete je také zamrazit.

Zdroj: healthyrecipesblogs.com, forbes.cz

Související články