Zatímco zdobené perníčky máme spojené především s Vánocemi, perníkové řezy na plech se pečou po celý rok. Jsou skvělé ke kávě, čaji, jako snídaně i pohoštění pro návštěvu nebo na piknik. Navíc je jejich příprava rychlá, snadná a základní recept lze měnit podle domácích zásob. Upéct ho lze z hladké i polohrubé mouky, do těsta můžete přidat nastrouhané ovoce a ořechy nebo korpus po upečení rozkrojit a promazat oblíbenou marmeládou.

Jako poleva se nejčastěji používá rozpuštěná čokoláda, kterou lze posypat mandlemi, kokosem nebo třeba sekanými vlašskými ořechy. Výborně chutná i s polevou z citronové šťávy a moučkového cukru.

Zdravější varianta perníku

Pokud se snažíte zhubnout, udržet si váhu nebo zkrátka dáváte přednost zdravějším sladkostem, můžete si perník připravit v upravené verzi. Prvním tipem jsou strouhaná jablka (skvělé jsou i hrušky), díky nimž je těsto krásně vláčné a zároveň lze při jeho přípravě ubrat na cukru – a to až o polovinu oproti běžnému receptu.

Druhým tipem je nahrazení části mouky ovesnými vločkami, které jsou skvělým zdrojem vlákniny a prodlužují pocit sytosti. Díky nim vám bude stačit mnohem menší množství a nebudete mít brzy chuť na další porci sladkého. Doporučujeme vločky před přípravou rozmixovat a namočit na pár minut do mléka – díky tomu změknou, v těstě se ztratí a po upečení o nich nebudete vědět.

Posledním tipem je přidání bílého jogurtu nebo kefíru, díky němuž bude těsto vláčné, o něco bohatší na bílkoviny a také se tím zneutralizuje pachuť kypřicího prášku.

Perník se strouhanými jablky a ovesnými vločkami

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 250 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 100-150 g cukru krupice
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 150 g jogurtu
  • 200 ml mléka
  • 70 g rozmixovaných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kakaa holandského typu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 větší jablka
  • špetka soli

Příprava:

  1. Všechny chlazené ingredience vyjměte z lednice minimálně 30 minut, ideálně hodinu předem.
  2. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Mouku důkladně promíchejte s kypřicím práškem, špetkou soli a perníkovým kořením. Rozmixované vločky zalijte mlékem a nechte změknout – stačí 5-10 minut.
  3. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC. Plech nebo pekáč vyložte pečicím papírem.
  4. V misce prošlehejte vejce s cukrem tak, aby se zcela rozpustil. Přidejte jogurt, namočené vločky s mlékem a poté střídavě po částech zapracujte mouku a olej. Na závěr vmíchejte nastrouhaná jablka.
  5. Těsto nalijte na připravený plech a vložte do trouby. Pečte 35-40 minut – před koncem pečení zapíchněte do středu špejli. Pokud zůstane suchá (bez vlhkých drobků), je perník upečený.
  6. Hotový perník můžete poprášit moučkovým cukrem nebo potřít rozpuštěnou kvalitní čokoládou s vysokým obsahem kakaa.

Související články