Za okny se podzim tváří nevlídně, ale pokud ho pustíte do kuchyně, zaručeně vám zvedne náladu. Důkazem je i tento vláčný chlebíček s kousky švestek a perníkovým kořením, který krásně provoní byt a můžete ho podávat jako pohoštění pro návštěvu nebo sladkou snídani. Radost vám udělá i jako odměna po podzimní procházce – uvařte si k němu oblíbený čaj nebo kávu a užijte si víkendovou pohodu.
Recept, který zvládne každý
Výhodou tohoto moučníku je nejen výborná chuť a krásná vůně, ale i snadná příprava. Nebudete potřebovat ani žádné speciální vybavení a přístroje, všechny přísady zvládnete smíchat ručně. Shánět nemusíte ani žádné speciální ingredience – v receptu na základní těsto najdete polohrubou mouku, cukr, vejce, jogurt, olej a kypřicí prášek.
Na závěr se do těsta přidají pokrájené švestky – můžete je ale nahradit i jablky, hruškami nebo hroznovým vínem (ideálně bez pecek). O chuť a vůni se postará perníkové koření, ale pokud ho doma nemáte, postačí i skořice. Přidat můžete i mák (nahraďte jím část mouky), sekané ořechy nebo třeba nasekanou čokoládu.
Sladký perníkový chlebíček se švestkami
Doba přípravy: do 30 minut + pečení
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 200 g bílého jogurtu
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 6 g kypřicího prášku
- 1 lžička perníkového koření (nebo skořice)
- 200 g švestek
Příprava:
- Studené ingredience vyndejte z lednice a nechte dojít pokojové teploty. Mezitím si odvažte všechny suroviny, vypeckujte švestky a nakrájejte je na malé kousky. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a perníkovým kořením.
- Formu vymažte olejem nebo máslem a vysypte hrubou (případně polohrubou) moukou. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC.
- V misce metličkou prošlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do bílé pěny. Přidejte jogurt, po něm olej a poté směs mouky s kypřicím práškem a kořením. Nakonec vmíchejte nakrájené švestky a těsto nalijte do připravené formy.
- Pečte 45-50 minut. Před koncem pečení zapíchněte do středu špejli, a pokud na ní nezůstanou vlhké drobečky, je chlebíček hotový. Před podáváním ho můžete polít rozpuštěnou čokoládou nebo poprášit moučkovým cukrem.