Za okny se podzim tváří nevlídně, ale pokud ho pustíte do kuchyně, zaručeně vám zvedne náladu. Důkazem je i tento vláčný chlebíček s kousky švestek a perníkovým kořením, který krásně provoní byt a můžete ho podávat jako pohoštění pro návštěvu nebo sladkou snídani. Radost vám udělá i jako odměna po podzimní procházce – uvařte si k němu oblíbený čaj nebo kávu a užijte si víkendovou pohodu.

Recept, který zvládne každý

Výhodou tohoto moučníku je nejen výborná chuť a krásná vůně, ale i snadná příprava. Nebudete potřebovat ani žádné speciální vybavení a přístroje, všechny přísady zvládnete smíchat ručně. Shánět nemusíte ani žádné speciální ingredience – v receptu na základní těsto najdete polohrubou mouku, cukr, vejce, jogurt, olej a kypřicí prášek.

Na závěr se do těsta přidají pokrájené švestky – můžete je ale nahradit i jablky, hruškami nebo hroznovým vínem (ideálně bez pecek). O chuť a vůni se postará perníkové koření, ale pokud ho doma nemáte, postačí i skořice. Přidat můžete i mák (nahraďte jím část mouky), sekané ořechy nebo třeba nasekanou čokoládu.

Sladký perníkový chlebíček se švestkami

Doba přípravy: do 30 minut + pečení

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 6 g kypřicího prášku
  • 1 lžička perníkového koření (nebo skořice)
  • 200 g švestek

Příprava:

  1. Studené ingredience vyndejte z lednice a nechte dojít pokojové teploty. Mezitím si odvažte všechny suroviny, vypeckujte švestky a nakrájejte je na malé kousky. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a perníkovým kořením.
  2. Formu vymažte olejem nebo máslem a vysypte hrubou (případně polohrubou) moukou. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC.
  3. V misce metličkou prošlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do bílé pěny. Přidejte jogurt, po něm olej a poté směs mouky s kypřicím práškem a kořením. Nakonec vmíchejte nakrájené švestky a těsto nalijte do připravené formy.
  4. Pečte 45-50 minut. Před koncem pečení zapíchněte do středu špejli, a pokud na ní nezůstanou vlhké drobečky, je chlebíček hotový. Před podáváním ho můžete polít rozpuštěnou čokoládou nebo poprášit moučkovým cukrem.

Související články